Ebolakliniek geplunderd in Liberia, patiënten op de vlucht

Gezondheidswaarschuwingen in Monrovia, Liberia.
Gezondheidswaarschuwingen in Monrovia, Liberia. Foto AP/Abbas Dulleh

Boze buurtbewoners van een quarantainecentrum voor ebolapatiënten in de Liberiaanse hoofdstad Monrovia hebben de kliniek gisteravond bestormd. Plunderaars stalen matrassen en medicijnen. Zo’n zeventien patiënten sloegen op de vlucht, bericht persbureau AFP.

De autoriteiten in Liberia vrezen nu dat het ebolavirus zich verder zal verspreiden in de grootste sloppenwijk van de hoofdstad, West Point, waar de plundering plaatsvond. De buurtbewoners waren boos dat patiënten uit andere delen van de stad werden overgebracht naar het centrum in hun buurt, verklaarde onderminister van volksgezondheid Tobert Nyenswah tegenover persbureau AP. Sommige van de gestolen spullen zaten onder het bloed, braaksel en de ontlasting, melden getuigen.

De politie greep in om de orde in West Point te herstellen, maar de autoriteiten vrezen dat het ebolavirus zich in de sloppenwijk zal verspreiden. De buurt telt minstens vijftigduizend, maar waarschijnlijk eerder tussen de zestig- honderdduizend, inwoners.

De huidige ebola-epidemie in West-Afrika heeft het leven gekost aan 1145 mensen, van wie 413 in Liberia. Het dodental ligt volgens de Wereldgezondheidsorganisatie vermoedelijk hoger. Het gaat om de grootste uitbraak van het virus tot nu toe. De ziekte werd eind vorig jaar vastgesteld in Guinee en heeft zich verspreid in Sierra Leone, Liberia en mogelijk ook Nigeria.

Het virus wordt overgedragen via ‘directe besmetting’, zoals bijvoorbeeld door het eten van besmet vlees, het aanraken van bloed van slachtoffers, seks met een ebolapatiënt of door het gebruik van niet-steriele naalden. Het virus verspreidt zich niet via lucht.

    • Laura Klompenhouwer