Boeken

Derk Fangman wint Grote Lowlands Schrijfwedstrijd. Lees zijn verhaal terug in nrc.next

Derk Fangman is uitgeroepen tot winnaar van de Grote Lowlands Schrijfwedstrijd. Zijn winnende verhaal is vandaag terug te lezen in nrc.next.

Het verhaal van Fangman, ‘In onze buurt’, viel de jury op vanwege de eenvoud in schrijfstijl waardoor de vervreemde familiesituatie waarin de hoofdpersoon zich bevindt sterk is neergezet. Het juryrapport:

‘Je hebt in korte tijd met weinig woorden een paar zeer treffende personages neergeschreven waar we nog veel meer van zouden willen lezen. Wel vindt de jury dat de staccato schrijfstijl geen maniertje moet worden, het moet een organisch geheel blijven en de stijl moet niet te veel gaan domineren.’

Longlist

Nrc.next is, samen met Lowlands en uitgeverij Nijgh & Van Ditmar, een van de initiators van de Grote Lowlands Schrijfwedstrijd. De eerste editie vond vorig jaar plaats. In totaal zonden toen 520 mensen een verhaal in.

Dat waren er dit jaar iets minder: 450. Genoeg om een longlist samen te stellen met de 20 beste verhalen. Die verhalen werden geselecteerd door een vakjury, bevolkt door schrijver Ivo Victoria (literair programmeur van Lowlands), next-recensent Thomas de Veen en literair redacteur Willemijn Tillmans.

Bundel

De 20 geselecteerde verhalen zijn door uitgeverij Nijgh & Van Ditmar gebundeld. Die bundel is hier gratis te downloaden. Uit de longlist koos de jury de drie beste verhalen. Van de uiteindelijke winnaar Derk Fangman, Merlijn Draisma en Lize Spit.

Aan de ingezonden tekst waren een aantal eisen verbonden. De Nederlandstalige tekst moest tussen de 1200 en 1700 woorden bedragen, een prozatekst zijn (geen kinderboeken, strips, poëzie) en niet eerder gepubliceerd zijn als zelfstandige uitgave.

gesprek

Fangmans winnende verhaal ‘In onze buurt’ staat vandaag in nrc.next. Fangman wint, naast deze publicatiemogelijkheid in nrc.next, ook een gesprek bij uitgeverij Nijgh & Van Ditmar.

Vorig jaar won Nicole van den Berg de Grote Lowlands Schrijfwedstrijd met haar korte verhaal ‘Modeltreinen Hemel’.

    • Roderick Nieuwenhuis