Ajax pakt drie punten bij AZ

Ricardo Kishna van Ajax in duel met AZ-speler Mattias Johansson.
Ricardo Kishna van Ajax in duel met AZ-speler Mattias Johansson. Foto ANP / Olaf Kraak

Ajax heeft vandaag ook zijn eerste uitwedstrijd van het seizoen gewonnen. De landskampioen won in Alkmaar met 3-1 van AZ.

Davy Klaassen opende de score. Na rust zorgde Steven Berghuis voor de gelijkmaker, waarna Lasse Schöne Ajax opnieuw op voorsprong zette. Anwar El-Ghazi zorgde in de slotfase voor de beslissing.

Bij Ajax keerden WK-gangers Jasper Cillessen en Daley Blind terug in de basis. Dat ging ten koste van Kenneth Vermeer, vorige week tijdens de 4-1 zege op Vitesse nog uitblinker, en Thulani Serero. Uitgerekend Blind stond aan de basis van de eerste grote kans van de wedstrijd, maar zijn pass werd door Ricardo Kishna niet beloond met een doelpunt.

Niet veel later schoot Ruben Ligeon op de vuisten van Esteban, voordat de derde serieuze mogelijkheid van de Amsterdammers na een kwartier wel raak was. Daar was opnieuw Blind bij betrokken. De linkspoot speelde Schöne in, die op zijn beurt Klaassen vrijspeelde. De blonde middenvelder schoof de bal beheerst binnen.

AZ kon tot dat moment nauwelijks een vuist maken, al profiteerde Guus Hupperts bijna van geklungel in de Ajax-defensie. Na de 0-1 beten de Alkmaarders meer van zich af en was Muamer Tankovic dicht bij de gelijkmaker. Geheel vrijstaand kopte hij uit een vrije trap net voorlangs. Kort voor rust trad Cillessen met de nodige moeite reddend op bij een kopbal van Berghuis.

Ajax haalde niet meer het niveau van voor de goal en kreeg in de tweede helft snel het deksel op de neus. Hupperts onderschepte de bal en bediende Berghuis die afrondde. Daarna lag er aan beide kanten plots veel ruimte, maar Ajax herpakte zich. Nicolai Boilesen luidde die wederopstanding in met een verwoestende uithaal, die uiteenspatte op de lat.

Twintig minuten voor tijd sloeg Schöne toe. De Deen werd geen strobreed in de weggelegd, waarna hij raak schoot. Kolbeinn Sigthórsson had voor de beslissing moeten zorgen, maar de spits, die de voorkeur kreeg boven Arkadiusz Milik, faalde in de afwerking.

Omdat Ajax het niet afmaakte, bleef AZ hopen. Berghuis kwam in de buurt van zijn tweede treffer, maar met een mooi schot gooide El-Ghazi het duel in het slot. In blessuretijd sloeg nog even de vlam in de pan, waarna scheidsrechter Kevin Blom er een eind aan maakte. De Amsterdammers ontvangen volgende week PSV. (Novum)