Zilver en brons op 5.000 meter voor Hassan en Kuijken op EK

Meraf Bahta viert het winnen van de 5.000 meter, voor Sifan Hassan en Susan Kuijken.
Meraf Bahta viert het winnen van de 5.000 meter, voor Sifan Hassan en Susan Kuijken. AFP / Olivier Morin

Opnieuw succes voor de Nederlandse atletiekploeg op de Europese kampioenschappen in Zürich. Sifan Hassan en Susan Kuijken pakten vanmiddag respectievelijk zilver en brons op de 5.000 meter. De Zweedse Meraf Bahta won de race.

Gisteren pakte sprintster Dafne Schippers al haar tweede goud voor Nederland. Zij was na de 100 meter sprint eveneens de sterkste op de 200 meter. Nu voegde Hassan een plak toe aan haar palmares nadat ze gisteren op de EK al de beste was op de 1.500 meter.

Vier tienden

Hassan bouwde haar wedstrijd rustig op en kwam pas vlak voor de laatste bocht met een krachtige versnelling, aldus persdienst Novum. Haar grote rivale Bahta leek in eerste instantie het antwoord schuldig te moeten blijven, maar toonde zich een taaie tegenstandster en bleef de geboren Ethiopische net voor. De in Eritrea geboren atlete finishte in 15.31,39 minuten, Hassan was vier tienden langzamer.

Kuijken liep in het kielzog van Hassan naar een verrassende bronzen medaille, in een tijd van 15.32,82. Het is haar eerste plak op een groot internationaal toernooi. Op de medaillespiegel staat Nederland nu vierde met drie gouden, twee zilveren en een bronzen medaille.

De laatste ronde van de race:
http://youtu.be/vPC7Jlx_Zd8

Estafetteploegen naar finale

De Nederlandse estafetteploegen deden vandaag ook goed werk. Zowel de mannen als de vrouwen plaatsten zich op de 4×100 meter voor de finale morgenmiddag.

    • Jules Seegers