‘Zevenhonderd stamleden in noorden Syrië geëxecuteerd door IS’

Een reddingswerker en omwonenden proberen hulp te bieden aan slachtoffers in Aleppo-stad dat zowel luchtaanvallen van het regeringsleger als aanslagen van IS te verduren krijgt. AFP / Zein al-Rifai

De Islamitische Staat zou in de afgelopen twee weken zevenhonderd stamleden in het oosten van Syrië hebben geëxecuteerd. Volgens het in Engeland geposteerde Syrian Observatory for Human Rights zijn velen van hen onthoofd.

Volgens de mensenrechtenorganisatie, die gedurende het reeds drieënhalf jaar durende conflict in Syrië het geweld vanuit alle strijdende kampen probeert te monitoren, zijn de meeste slachtoffers burgers. Reuters meldt dat het zou gaan om leden van de stam al-Sheitaat die volgens de organisatie in een enkel geval eerst nog gearresteerd, berecht en gedood zijn. De situatie ter plekke maakt het lastig om berichtgeving te verifiëren.

Al-Sheitaat, een stam van zo’n zeventigduizend mensen, houdt zich op in de provincie Deir al-Zor en werd de afgelopen twee weken aangevallen door IS. In juli veroverde IS twee olievelden op al-Sheitaat.

Westen om wapens en luchtsteun gevraagd

De extremistische jihadisten zijn ook verder noordwaarts in Syrië opgerukt tot dicht bij Aleppo. De Syrische Nationale Coalitie heeft volgens AP het Westen opgeroepen het Vrije Syrische Leger van wapens te voorzien en luchtaanvallen uit te voeren op IS-doelen.

In Aleppo, waar de oppositionele strijdkrachten ook te maken hebben met het regeringsleger, zou de situatie “precair” zijn. IS heeft er tientallen dorpjes en stadjes in het gouvernement overlopen waardoor de eigen positie en de aanvoerlijn met Turkije bedreigd worden.

    • Jules Seegers