Virtuoos illustrator met goed gevoel voor trends

None

H et leven van Arie Vervelde draaide om mode, er waren weinig kanten van de mode-industrie die hij niet kende. Vervelde, die 28 juli op 63-jarige leeftijd overleed, was in de eerste plaats mode-illustrator, maar werkte ook als trendforecaster, docent, artdirector en ontwerper. „Zijn werk had altijd iets speels en ondeugends”, zegt modejournalist John de Greef, een goede vriend. „En hij zag verbanden tussen trends en de actualiteit die anderen niet meteen zagen.”

Vervelde, in 1998 onderscheiden met de Nederlandse modeprijs Grand Seigneur, werd opgeleid aan de modeafdeling van de Willem de Kooning Academie. Met zijn afstudeerproject, een kalender met tekeningen van dikke vrouwen, trok hij meteen de aandacht. Na een korte periode in Londen ging hij aan de slag als mode-illustrator voor onder meer De Telegraaf. Het fotografisch proces was destijds veel trager dan nu, daarom werden bij catwalkverslagen en trendverhalen vaak tekeningen geplaatst. Daarnaast runde hij samen met zijn vriend en later echtgenoot, dessinontwerper Melvin Anderson, een boetiek in Amsterdam. In 1978 vertrokken ze samen naar Milaan.

Ondanks dat Vervelde, zoals hij later vertelde , „ontzettend geïntimideerd was door die hele modewereld” tekende hij al snel voor internationale vakbladen en modehuizen. Ook bleef Vervelde, die bekend stond om zijn zwierige, virtuoze stijl, illustreren voor De Telegraaf en een aantal Nederlandse tijdschriften.

Begin jaren negentig, toen de illustratie-opdrachten terugliepen, kwam hij terug naar Nederland. Hij werd docent bij onder meer de Design Academy, en forecaster, ontwerper en artdirector bij ontwerp- en trendforecastbureau Stijlinstituut Amsterdam. Eigenaar Anne Marie Commandeur: „Wij kregen niet enkel opdrachten vanwege onze kwaliteit. Het hielp ook dat Arie zo’n ontzettend aardige man was.”

Ook op persoonlijk niveau was Vervelde dol op mode: hij deinsde niet terug voor kaftans, fluorescerende kleuren en hoge hakken en was, aldus De Greef, „altijd bezig dingen op zijn hoofd te zetten.” Commandeur: „Bij een vergadering met pakkenmannen liep hij rustig binnen in een rok.”

Afgelopen september hoorde Vervelde dat hij een ongeneeslijke hersentumor had. Hij stopte met werken, maar bleef actief op Facebook. Met zijn geestige straatfotografie (hij was gefascineerd door uitgesproken, niet per se modieuze of slanke types) moest hij in het voorjaar stoppen, maar de collages waarmee hij de laatste modetrends duidde, verschenen tot eind juni op zijn pagina.

    • Milou van Rossum