Van Gaal onderuit bij debuut in Premier League - ‘kon niet slechter’

Louis van Gaal en zijn assistent Ryan Giggs tijdens de thuiswedstrijd vanmiddag tegen Swansea. ANP-EPA / Peter Powell

De eerste wedstrijd van Louis van Gaal als trainer van Manchester United is uitgelopen op een teleurstelling. Op het eigen Old Trafford bleek het scherp counterende Swansea effectiever dan de ploeg van de voormalig bondscoach: 1-2.

Vandaag is het precies vijf weken geleden dat Oranje de derde plaats op het WK veiligstelde met een fraaie zege op Brazilië. Vandaag zag Van Gaal niet wat hij wilde, zei hij tegenover de camera’s van de Britse zendgemachtigde BT Sport en Reuters:

“We speelden niet als team. En dat is dus onze eigen fout. Maar we moeten het koppie nu niet laten hangen en de volgende stap in ons groeiproces zetten. Vandaag haalden we niet ons niveau zoals we dat in de afgelopen vier weken in ons voorseizoen deden. Daar moeten we van leren.”

“Natuurlijk is dit resultaat heel teleurstellend. Als je in de voorbereiding elke wedstrijd wint en je verliest dan je eerste competitieduel - het kan niet slechter, denk ik. We hadden veel vertrouwen getankt en dat loopt nu een flinke deuk op.”

Balbezit

Manchester had veel meer balbezit maar tot echt veel kansen leidde dat niet. De verdediging van Van Gaals mannen bleek, zoals vooraf door analisten al voorspeld, de achilleshiel. Met twee goede counteraanvallen werd doelman David De Gea in de eerste en in de tweede helft vrij eenvoudig verschalkt.

Daartegenover stelde United niet lang na rust een gelijkmaker die op naam kwam van Wayne Rooney. Bij afwezigheid van de niet wedstrijdfitte Robin van Persie was hij de vedette aan de zijde van The Reds. De aanvoerder scoorde met een fraaie halve omhaal, maar de doelpunten van Sung-Yueng Ki (28’) en Gylfi Sigurdsson (73’) bleken te veel voor de recordkampioen van de Premier League.

Van Gaal heeft nog ruim twee weken de tijd om zijn uitgedunde selectie aan te vullen met aankopen: de transferperiode loopt op 31 augustus af. United zag deze zomer de drie ervaren verdedigers Rio Ferdinand, Nemanja Vidic en Patrice Evra vertrekken. Bovendien kampt de ploeg met diverse geblesseerde spelers, onder wie de peperdure tiener Luke Shaw die werd overgenomen van Ronald Koemans Southampton.

    • Jules Seegers