Twee jaar op Mars, negen kilometer rijden

None

Deze maand rijdt de Marswagen Curiosity al weer twee jaar over het Marsoppervlak en bijna iedere dag stuurt hij foto’s van het barre Marslandschap terug naar Aarde. Zoals deze, van afgelopen dinsdag (gemaakt om 22.50 uur Nederlandse tijd), waarin hij terugkijkt over de sporen van zijn zes wielen. Zijn tientallen foto’s van die dag (soms adembenemend in details, soms ‘kiekjes’) zijn allemaal te bekijken (google op curiosity en raw images en zoek dan naar Marsdag Sol 717).

Het goede nieuws van de laatste weken is dat Curiosity weer over zand rijdt. Op weg naar Mount Sharp, op 3 kilometer afstand, moest hij vorige maand 200 meter over scherpe rotsen rijden en dat heeft de aluminium banden beschadigd van de drie meter lange rover (899 kg). Zijn kleine voorganger Opportuny – intussen tien jaar op Mars – rijdt ook nog rond. Sinds vorige maand heeft Opportunity (174 kg) zelfs het afstandsrecord ‘rondrijden buiten de aarde’: 40 km. Net iets verder dan het Russische, 840 kg zware maanwagentje Lunokhod 2 (39 km, in 1973). Zover is Curiosity nog lang niet. Hij heeft nu 9 km op de teller.

    • Hendrik Spiering