Tienduizenden Pakistanen betogen tegen regering in Islamabad

Aanhangers van oppositieleider Imran Khan gingen gisteravond laat in Islamabad de straat op om te demonsteren tegen de regering.
Aanhangers van oppositieleider Imran Khan gingen gisteravond laat in Islamabad de straat op om te demonsteren tegen de regering. Foto AFP / Aamir Qureshi

Tienduizenden Pakistanen zijn afgelopen nacht in hoofdstad Islamabad de straat opgegaan om te demonstreren tegen de regering van premier Nawaz Sharif. Dat meldt persbureau AP. De betogers eisen dat de premier aftreedt. Het is de zwaarste beproeving voor de regering van Sharif tot nu toe.

De anti-regeringsprotesten worden geleid door oppositieleider Imran Khan, een beroemde cricketspeler die de derde politieke partij van het land leidt. Khan eist dat Sharif aftreedt en nieuwe verkiezingen organiseert. Op een bijeenkomst in Islamabad wendde hij zich vanochtend tot Sharif en zei: “Ik zit hier en jij kunt beslissen, Nawaz Sharif. Je hebt slechts één optie - stap op en organiseer verkiezingen”. Khan voegde toe dat het huidige leiderschap in Pakistan onacceptabel is:

“We erkennen hen niet, we hebben rechtvaardigheid nodig, we moeten af van dit soort type leiders.”

Sharif won vorig jaar mei met zijn partij Pakistaanse Moslim Liga-N (PML-N) de parlementsverkiezingen. Wat volgde was de eerste democratische machtsoverdracht in de geschiedenis van Pakistan, een land dat geplaagd wordt door een geschiedenis van staatsgrepen. De nieuwe anti-regeringsprotesten versterken de vrees voor een nieuwe periode van politieke instabiliteit, schrijft AP.

Regering weet economische problemen niet aan te pakken

De regering van Sharif ligt onder vuur vanwege aanhoudende geruchten over fraude bij de verkiezingen van vorig jaar. Verder slaagt de regering er maar moeizaam in om de stroomtekorten in het land aan te pakken, net als de hoge werkloosheid en criminaliteit. Boosheid over hun gebrekkige economische kansen drijft veel Pakistaanse jongeren al snel in de handen van populistische leiders als Khan.

De veiligheidsmaatregelen in Islamabad zijn vanwege de grootschalige protesten flink aangescherpt. Gisteren werd in de stad Gujranwala nog de auto van oppositieleider Khan beschoten. Khan bleef ongedeerd, hoewel zijn auto werd geraakt. Volgens de lokale autoriteiten was de beschieting een poging van de Pakistaanse Talibaan Khan te vermoorden.

    • Pim van den Dool