‘Tachtig yezidi’s gedood in Irak’ - VS bombarderen doelen bij Mosul

Militanten van de Islamitische Staat (IS) zouden minstens tachtig yezidi’s hebben vermoord in een plaatsje in het noorden van Irak. Dat hebben bronnen gezegd tegen persbureau Reuters en de BBC. De VS hebben vanochtend weer stellingen van IS gebombardeerd nabij de stad Mosul.

Gevluchte yezidi's in een kamp in de Koerdische provincie Duhak.
Gevluchte yezidi's in een kamp in de Koerdische provincie Duhak. Foto AFP / Ahmad Al-Rubaye

Militanten van de Islamitische Staat (IS) zouden minstens tachtig yezidi’s hebben vermoord in een plaatsje in het noorden van Irak. Dat hebben bronnen gezegd tegen persbureau Reuters en de BBC. De VS hebben vanochtend weer stellingen van IS gebombardeerd nabij de stad Mosul.

CNN meldt vanochtend op gezag van Koerdische media dat Amerikaanse gevechtsvliegtuigen bombardementen hebben uitgevoerd in de buurt van de door IS-strijders gecontroleerde Mosuldam. De luchtaanvallen zouden het begin moeten zijn van een Amerikaans-Iraaks-Koerdische operatie om de strategisch zo belangrijke dam weer onder controle te krijgen. Het Iraakse leger en Koerdische strijders zouden de VS op de grond ondersteuning moeten bieden.

Een kaartje met de omgeving waar de bombardementen plaatsvonden:

Met straaljagers zouden de VS vier gebieden in de buurt van de Mosuldam en bij omliggende plaatsen hebben gebombardeerd. Volgens een Koerdische strijder die met een lokaal persbureau sprak waren dit de hevigste bombardementen van de Verenigde Staten zijn sinds de luchtaanvallen op de IS vorige week begonnen. Bij de aanvallen zouden onder meer een pompstation en enkele zwarte voertuigen van IS zijn vernietigd.

De nieuwe moordpartij op de yezidi’s vond volgens bronnen van de BBC gistermiddag plaats in het stadje Kocho, zo’n 45 kilometer van Sinjar, de berg waar eerder tienduizenden yezidi’s door IS-strijders waren omsingeld. De inwoners van Kocho zouden door de jihadisten voor de keuze zijn gesteld: bekeren tot de islam of sterven. Zo’n tachtig yezidi’s zouden vervolgens zijn doodgeschoten. Een onbekend aantal vrouwen zou door de IS-strijders zijn gekidnapt.

Europa belooft steun aan Koerdische strijders

De internationale verontwaardiging over het geweld tegen de yezidi’s is groot. De VN-Veiligheidsraad stelde afgelopen nacht sancties in tegen belangrijke leiders van de Islamitische Staat. De EU-ministers van Buitenlandse Zaken zeiden gisteren op een bijeenkomst in Brussel dat Europa de Koerden in Noord-Irak wil steunen om de opmars van IS te stuiten. De ministers “verwelkomen” het bewapenen van Koerdische strijders door individuele lidstaten als Frankrijk.

De opmars van de Islamitische Staat heeft naar schatting 1,2 miljoen Irakezen op de vlucht doen slaan. In het noorden van Irak zijn complete gemeenschappen van yezidi’s - volgers van een eewenoude religie - en christenen uit hun woongebieden verdreven, net als shi’itische Irakezen, die door IS niet als volwaardige moslims worden gezien.

Lees in NRC Reader de reportage ‘Onze buren verdreven ons’ van onze correspondent Marloes de Koning en ook het achtergrondverhaal ‘Kroniek van een kalifaat in wording’ van Carolien Roelants.

    • Pim van den Dool