Russisch hulpkonvooi wacht voorlopig af bij grens Oekraïne

Honderden Russische vrachtwagens stonden ook vanochtend nog bij de grens met Oekraïne te wachten tot ze toestemming krijgen om verder te rijden.
Honderden Russische vrachtwagens stonden ook vanochtend nog bij de grens met Oekraïne te wachten tot ze toestemming krijgen om verder te rijden. Foto AP / Pavel Golovkin

Honderden vrachtwagens van een Russisch hulpkonvooi wachten nog altijd bij de grens met Oekraïne. Het is niet duidelijk of ze zullen worden toegelaten in het buurland, meldt persbureau AP.

De vrachtwagens met hulpgoederen zijn volgens Rusland bedoeld voor burgers in Oost-Oekraïne die te lijden hebben onder de strijd tussen het regeringsleger en de separatisten. Bij de Oekraïense regering en zijn westerse bondgenoten bestaat de vrees dat het hulpkonvooi een dekmantel is voor een Russisch complot om de rebellen verder uit te rusten. De pro-Russische strijders worden volgens Kiev en het Westen gesteund door Moskou.

Rusland en Oekraïne werden het eerder eens over dat de vrachtwagens de grens mogen oversteken als ze begeleid worden door het Rode Kruis en zodra de lading door de Oekraïense douane is goedgekeurd. Oekraïne heeft inmiddels vrachtpapieren ontvangen, zei het Russische ministerie voor noodsituaties vanochtend tegen AP. Oekraïense vertegenwoordigers zijn de grens overgestoken om de vrachtwagenladingen te inspecteren.

VS: Oekraïne moet toestemming geven voor doorgang konvooi

Het Witte Huis liet gisteravond in een verklaring weten dat Rusland niet het recht heeft voertuigen, goederen of personen Oekraïne binnen te brengen zonder de expliciete toestemming van de Oekraïense regering. Het Russische ministerie van Defensie liet de VS gisteravond volgens de BBC weten dat militairen of militaire voertuigen geen onderdeel uitmaken van het konvooi. Het konvooi is geen voorbode van verdere Russische inmenging in Oost-Oekraïne, beweert Moskou.

Oekraïne en het Westen zijn bevreesd dat het ‘hulpkonvooi’ juist wel gebruikt kan worden om Oost-Oekraïne sluipenderwijs binnen te vallen. De regering in Kiev beweerde gisteren dat het Oekraïense leger in de nacht van donderdag op vrijdag gepantserde Russische militaire voertuigen heeft verwoest toen die de grens met Oekraïne passeerden. Daarvan kwam echter geen onafhankelijke bevestiging en de bewering werd gisteravond door Moskou ook hard ontkend.

Oekraïne en Rusland balanceren op de rand van openlijke oorlog, schrijft onze buitenlandredacteur Hubert Smeets vandaag in NRC Handelsblad (€):

Maar die oorlog is tot nu toe vooral propagandistisch en politiek van aard. De wederzijdse provocaties, mede om de internationale publieke opinie voor zich te winnen, zijn daarbij afgelopen week voor beide landen het voornaamste wapen geweest.