Remouladesaus

In Amerika is remouladesaus iets anders dan in Europa, waar ’ie trouwens ook nogal verschillende gedaantes aan kan nemen. In Amerika kent men een Louisiana-variant, waar allerlei in Frankrijk regelrecht ondenkbare specerijen en smaakjes in gaan, die de saus roze in plaats van wit maken en pittiger en kruidiger. Het is een beetje zo’n nepsaus

In Amerika is remouladesaus iets anders dan in Europa, waar ’ie trouwens ook nogal verschillende gedaantes aan kan nemen. In Amerika kent men een Louisiana-variant, waar allerlei in Frankrijk regelrecht ondenkbare specerijen en smaakjes in gaan, die de saus roze in plaats van wit maken en pittiger en kruidiger. Het is een beetje zo’n nepsaus waar je je voor schaamt, omdat je uit heel veel potjes van alles bij elkaar gooit, maar ook het soort saus waar je lekker veel van bij je hamburgers neemt, of bij je gebakken visjes.

Remouladesaus Amerikaanse stijl

mayonaise gemaakt van:

1 eierdooier

1 teen knoflook

1 dessertlepel mosterd

peper en zout

1,5 dl maïs- of arachideolie

50 ml zoete chili saus

1 el citroensap

1 tl cajunkruiden

2 tl paprikapoeder

2 tl mierikswortel uit een potje

eventueel:

cayennepeper

tabasco

fijngehakte bosuitjes

gehakte peterselie

ontvelde tomaat, ontzaad, in blokjes

Doe de eierdooier, peper en zout, de in stukken gehakte teen knoflook, de mosterd en alle olie in de smalle hoge kom van de staafmixermengbeker.

Zet de staafmixer op de bodem en zet hem aan. Laat hem daar vier tellen draaien zodat de knoflook gemalen is. Haal de mixer dan langzaam naar boven toe. Mocht er nog onvermengde olie zijn, ga dan even met de mixer op en neer in de beker. Dat is de mayonaise.

Roer daar de rest van de spullen door en voeg naar smaak de onder ‘eventueel’ genoemde ingrediënten toe. En dan maar eten, met alles wat krokant gebakken kan worden. Maar ook heerlijk bij zalmkoekjes, groene asperges, broccoli, gekookte eieren, nu ja – bij bijna alles.

    • Marjoleine de Vos