Oekraïne: wagens Russen beschoten

Russische pantserwagens zijn gisteren in Oekraïne beschoten, zegt Oekraïne. Weer een stapje dichterbij oorlog?

Oekraïne en Rusland zijn in directe militaire confrontatie met elkaar geraakt. Gisteren heeft de Oekraïense krijgsmacht een aantal Russische pantservoertuigen vernietigd, zo heeft president Petro Porosjenko in een telefoongesprek aan de Britse premier David Cameron laten weten.

Rusland ontkent dat haar eenheden zijn aangevallen. Moskou reageerde slechts met het verwijt dat Kiev het Russische hulpkonvooi geen toegang tot de provincie Donbass wil verlenen, het gebied van de separatisten.

Het is de eerste keer sinds het begin van de Oekraïense crisis, nu negen maanden geleden, dat er sprake is van een direct gewapend treffen tussen de Russische en Oekraïense krijgsmacht. De Oekraïners zouden een kleine colonne voertuigen met artillerievuur hebben bestookt. De pantserwagens hadden ’s nachts vanuit Rusland de grens met Oekraïne overschreden. De regering in Kiev maakte niet bekend hoeveel pantservoertuigen zouden zijn uitgeschakeld.

Engelse journalisten hadden eerder gisternacht bekend gemaakt dat ze twaalf pantservoertuigen hadden gezien bij de Russische grens. Dat werd later door de regering in Kiev bevestigd, zonder aanvullende details over wat er vervolgens was gebeurd.

Volgens de woordvoerder van de Nationale Veiligheids- en Verdedigingsraad (RNBO) zijn de Russische pantservoertuigen toen bij de grensplaats Izvarino ‘gefixeerd’ en daarna onder vuur genomen. Er zijn geen Oekraïense troepen in Izvarino. De grenspost is nog steeds in handen van de separatistische milities die al weken vragen om directe Russische militaire interventie. Volgens RNBO-woordvoerder Andrej Lysenko zaten er in de pantservoertuigen Russische verkenners en andere inlichtingenmensen die in de Donbass moesten worden afgezet.

Seperatisten zijn omsingeld

De pro-Russische milities zijn de laatste dagen in het defensief. De stad Donetsk is omsingeld en afgesneden van de aanvoer van vers materieel en manschappen. Ook Loegansk zit meer en meer in de tang van het Oekraïense tegenoffensief. In de top van de Volksrepublieken Loegansk en Donetsk zijn bovendien zuiveringen gaande. Alle Russen op leidinggevende posities, zoals de uit Moskou afkomstige minister Igor Strelkov van Defensie, worden vervangen door autochtone rebellen.

De dominantie van Russen, die zich onbehouwen gedragen jegens de lokale Russisch-talige bevolking, heeft het draagvlak voor de opstand afgelopen maand ondermijnd. Het werd steeds moeilijker voor de separatistische milities om voldoende plaatselijke jongens en mannen te rekruteren.

De Russische regering ontkende gisteravond het bericht dat pantservoertuigen zijn vernietigd. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken beschuldigde de Oekraïense strijdkrachten er alleen van dat ze de gevechten in het Oosten van de Donbass doelbewust opvoeren om het Russische hulpkonvooi van bijna 300 vrachtwagens te belemmeren. NRC