Noodweer in Nepal kost tientallen mensen het leven

Beelden van een aardverschuiving die het noordoosten van Nepal eerder deze maand trof.
Beelden van een aardverschuiving die het noordoosten van Nepal eerder deze maand trof. Foto Reuters / Dipesh Shrestha

Overstromingen en aardverschuivingen in het westen van Nepal hebben de afgelopen drie dagen aan zeker 54 mensen het leven gekost. Bijna honderdvijftig mensen worden volgens de Nepalese politie vermist, meldt persbureau AP. Aangenomen wordt dat het dodental nog verder zal stijgen.

Het regent sinds donderdag in de regio, zo’n vierhonderd kilometer ten westen van de hoofdstad Kathmandu. Straten en wegen zijn ondergelopen of door aardverschuivingen afgesneden. Reddingswerkers ondervinden daardoor grote moeite in het getroffen gebied te komen. Duizenden mensen zijn gestrand, maar kunnen op dit moment niet worden bereikt. Trucks met hulpgoederen zijn naar het gebied gezonden, maar kunnen vaak niet verder door de slechte staat van de wegen. Hoogspanningslijnen zijn geknapt en zendmasten zijn door de overstromingen omver geworpen.

Ook in de Indiase deelstaat Uttarakhand regent het al dagen. De politie liet weten dat er 24 doden zijn gevallen. Uttarakhand grenst aan Nepal.

Regenseizoen duurt nog tot en met september

Het regenseizoen in Nepal begon in juni en duurt nog tot en met september. Aardverschuivingen en overstromingen zijn een bekend fenomeen tijdens het moessonseizoen. Eerder deze maand kwamen bij een grote aardverschuiving in de buurt van Kathmandu 156 mensen om.

    • Pim van den Dool