Nieuwe plunderingen in Ferguson na ophef over politieverklaring

Betogers gisteravond laat op straat in Ferguson, waar het opnieuw onrustig is vanwege het doodschieten van de zwarte tiener Michael Brown.
Betogers gisteravond laat op straat in Ferguson, waar het opnieuw onrustig is vanwege het doodschieten van de zwarte tiener Michael Brown. Foto AFP / Joshua Lott

In de stad Ferguson in Missouri, waar vorige week een zwarte jongen werd doodgeschoten door een politieagent, was het vanochtend vroeg lokale tijd opnieuw onrustig. Militaire voertuigen en de oproerpolitie waren op straat, terwijl betogers een aantal winkels plunderden.

Aanleiding voor de onrust in Ferguson is de dood van de zwarte tiener Michael Brown, die vorige week zaterdag werd doodgeschoten door een agent. Het incident leidde afgelopen week tot ernstige rellen in Ferguson en demonstraties elders in de VS tegen racisme van de politie. De afgelopen dagen was de onrust in Ferguson kleiner geworden, maar gisteravond en vannacht laaide die toch weer op.

Volgens CNN begon de onrust van vannacht toen tientallen demonstranten een deel van een straat afzetten en daar een aantal winkels plunderden. De oproerpolitie riep de betogers op te vertrekken als ze niet gearresteerd wilden worden. De betogers gooiden met een paar flessen en molotovcocktails naar de politie, maar die greep niet hard in.

‘Agressieve sfeer tegen blanke journalisten’

Onze correspondent Guus Valk, die op dit moment in Ferguson is, bevestigt op Twitter dat het er de afgelopen uren onrustig was. Er vonden diverse plunderingen plaats en er zou sprake zijn van een agressieve sfeer tegen blanke journalisten:

Twitter avatar apjvalk Guus Valk #Ferguson. Wat een verschil met gisteren. Gespannen patstelling tussen oproerpolitie en demonstranten. Bericht van plundering
Twitter avatar apjvalk Guus Valk Jongeren op straat gooien flessen stuk en roepen ‘Fuck the Police.’ Oorverdovend getoeter http://t.co/0CAo0LSZgx
Twitter avatar apjvalk Guus Valk Alles speelt zich af op één doorgaande weg, W Florissant Avenue in Ferguson. Ene kant is in handen van de politie, andere van demonstranten
Twitter avatar apjvalk Guus Valk Cosmeticawinkel in no time geplunderd. Meisjes rennen gillend van opwinding naar buiten met stapels shampoos en eyeliner.
Twitter avatar apjvalk Guus Valk Agressieve sfeer bij de geplunderde winkels. Journalisten worden geïntimideerd.

Politie beschuldigt Brown van winkeldiefstal

De nieuwe onrust in Ferguson komt een dag nadat de politie de naam vrijgaf van de agent die Michael Brown doodschoot. Volgens de politie gaat het om een ervarena gent tegen wie nooit disciplinaire maatregelen zijn genomen. De naam is vrijgegeven, nadat het hackerscollectief Anonymous eerder via Twitter een (verkeerde) naam en foto’s verspreid had van een agent die volgens hen geschoten had.

De politie meldde gisteravond ook dat de agent vlak voor het incident op weg was naar een winkel waar Brown een ongewapende overval zou hebben gepleegd. Hij zou over de toonbank een greep hebben gedaan naar de sigaren. Hij gaf een doosje aan een vriend en nam er zelf ook een paar mee. Toen de winkelier hem probeerde tegen te houden zou hij de man hardhandig aan de kant hebben gezet. Vrijgegeven stills van een beveiligingscamera zouden dat bevestigen.

De familie van Brown is verontwaardigd over de politieverklaring. “Het is erg genoeg dat ze hem hebben vermoord. Nou proberen ze ook nog karaktermoord te plegen.”

    • Pim van den Dool