Natte BN-ers

Georgina Verbaan

Donderdagochtend bezocht ik Twitter. Ik las wat nieuws en bekeek mijn mentions. Mentions zijn berichten specifiek gericht aan jou. Het waren er veel. Veel jolige berichten zoals: „Haha! Daar ben je lekker mee!” en „Heb je het gezien? Je bent genomineerd!” Even was ik bang dat er een prijs voor de beste vrouwensnor in het leven geroepen was. Een dag eerder was mij opgevallen dat ik niet in fel zonlicht moet gaan staan, tenzij ik het niet erg vind een stomp om mijn schouder te krijgen begeleid door de woorden „Zo Bert, jij ook een biertje?” Maar ik las door en al snel werd mij duidelijk dat, tja, er werd mij eigenlijk heel weinig duidelijk. Alleen dat het om te lachen moest zijn: „Zag je dat, ?@GVerbaan? Shownieuws ?@RenateRRVerbaan heeft je zojuist uitgedaagd voor een Ice Bucket Challenge! Hilarisch, ?#shownieuws.” Een uitdaging met een emmer ijs dus. Interessant. Bij een ander bericht zat een link naar een uitzending. Beau van Erven Dorens en Renate Verbaan maakten pret. Renate: „We zijn al de hele avond op Twitter mensen aan het oproepen, de ice bucket challenge Beau!” Beau liep naar een opblaasbaar badje en nam erin plaats. R: „We hebben een flinke ijsemmer hier.” B: ,,Dat is toch niet normaal?” R: „Dat is echt heel koud.” B: „Dit wordt helemaal niet leuk.” R: Zoveel mogelijk over je heen, en weet waarom je het doet.”

Ik spitste mijn oren. Waarom? B: „Dit is echt voor een heel goed doel, voor Aa El Es.” Aha. Beau leek nog even kort te bidden voor hij de emmer met ijswater over zich heen kieperde. Hilariteit. Renate werd aangespoord hetzelfde te doen, al dan niet in een wit t-shirt. Hilariteit. Ze deed het. Het leek me koud maar niet onoverkomelijk. Toen werd ik opgeroepen binnen 24 uur hetzelfde te doen anders was ik ‘de klos’. Zoals het een brave BN-er betaamt zou ik stante pede een emmer moeten zoeken, ijs moeten kopen (voor thuis water laten bevriezen was geen tijd meer) om me ergens te begieten. Maar waarom? Om bekendheid te krijgen voor de ziekte ALS, is mij nu duidelijk. Een ernstige aandoening van het zenuwstelsel waarbij de cellen die onze spieren aansturen, afsterven. Dat leidt tot invaliditeit en verstikking. De oorzaak is nog steeds onbekend en er zijn ook nog geen medicijnen tegen. Daar is niets hilarisch aan. Oprah schijnt ook met ijs in de weer te zijn geweest, maar ik laat deze emmer even aan me voorbijgaan. Ik weet niet of het tot bekendheid van de ziekte bijdraagt als natte BN-ers zichzelf filmen. Dan is een donatie waardevoller. Over een snor valt dan weer wel te praten.

    • Georgina Verbaan