Moskou ontkent militair treffen

Het Oekraïense leger heeft vrijdag een aantal Russische pantservoertuigen onder vuur genomen en vernietigd. President Petro Porosjenko stelde de Britse premier David Cameron vrijdagmiddag in een telefoongesprek op de hoogte van het wapenfeit.

Maar Moskou ontkent dat er een dergelijk treffen heeft plaatsgevonden in het oosten van Oekraïne. Volgens het Russische ministerie van Defensie zijn er helemaal geen Russische militaire voertuigen in Oekraïne. Het heeft het Pentagon in Washington ook laten weten dat er geen militairen zijn betrokken bij het humanitaire hulpkonvooi dat bij de grens staat.

Het is de eerste keer sinds het begin van de Oekraïense crisis, negen maanden geleden, dat er sprake is van een direct gewapend treffen tussen de Russische en Oekraïense krijgsmacht. De Oekraïners zouden een kleine colonne voertuigen met artillerievuur hebben bestookt. De pantserwagens waren ’s nachts vanuit Rusland de grens met Oekraïne overgereden. De regering in Kiev maakte niet bekend hoeveel pantservoertuigen zouden zijn uitgeschakeld.

Engelse journalisten hadden eerder bericht dat ze twaalf pantservoertuigen hadden gezien aan gene zijde van de Russische grens. Dat werd later door de regering in Kiev bevestigd zonder erbij te zeggen wat er vervolgens was gebeurd.

Volgens de woordvoerder van de Nationale Veiligheids- en Verdedigingsraad (RNBO) zijn de Russische pantservoertuigen toen bij de grensplaats Izvarino ‘gefixeerd’ en daarna onder vuur genomen. Er zijn geen Oekraïense troepen in Izvarino. De grenspost is nog steeds in handen van de separatistische milities die al weken vragen om directe Russische militaire interventie.

Volgens RNBO-woordvoerder Andrej Lysenko zaten er in de pantservoertuigen Russische verkenners en andere inlichtingenmannen die in de Donbass moesten worden afgezet.