Opinie

    • Thomas de Veen
    • Peter Leijten

mini-opinie

Te vaak blijven gesprekken hangen in kabbelend gekeuvel. Maak ze spannender: snijd een spraakmakend onderwerp aan. nrc.next helpt.

None

Stelling: Van Aartsen pakte het juist heel goed aan

Deze week voerde De Telegraaf een soort hetze tegen burgemeester Van Aartsen van Den Haag. Want de Schilderswijk stond verdorie zowat in brand, en ondertussen plonsde meneertje rustig in een Frans zwembad. Onzin: de demonstraties verliepen gecontroleerd en door eerder terug te keren van vakantie had Van Aartsen de situatie ernstiger gemaakt dan hij was. Dit was de-escaleren.

Stelling: Lowlands is een feest voor individualisten

Is de festivalganger een kuddedier, zoals donderdag in deze krant stond? Nou, misschien de festivalganger die naar een minifestival met één podium gaat. Maar op Lowlands zijn er altijd wel twintig optredens tegelijk aan de gang: allerlei muziekstijlen, allerlei podiumkunsten. Dus je zult geen twee Lowlandsgangers vinden die precies hetzelfde weekend meemaken. Ieder heeft zijn eigen, individuele Lowlands.

Stelling: Los het toekomstige voedseltekort niet op met eten

De agrarische industrie doet hard haar best om met de slimste innovaties een oplossing te vinden voor een onontkoombaar wereldprobleem: over een tijdje zijn we met te veel mensen om de wereldpopulatie te voeden. De oplossing wordt telkens gezocht in het produceren van meer eten. Het alternatief is onbespreekbaar: minder mensen. Geboortebeperking dus. Wie verzint argumenten om dat weer bespreekbaar te maken?

Stelling: We moeten solidair zijn met Céline Dion

Céline Dion die stopt met zingen, wat hebben we daar nou aan? Ja, mooi dat ons meer van haar kattengejank bespaard zal blijven. Maar eerlijk is eerlijk: we hoorden toch al jaren niets meer van haar? En die misstand heeft werkelijk niemand ooit aan de kaak willen stellen. Het is natuurlijk zielig dat haar man zo ziek is dat Céline daar al haar energie in moet stoppen. Laten we ons van onze beste kant laten zien en solidair met haar zijn en daarom ook nooit meer My Heart Will Go On draaien.

Stelling: Jeroen van Merwijk heeft helemaal gelijk

Hoeveel oorlogen woeden er wel niet op de wereld op het moment? Het zou veel overzichtelijker zijn als er maar één oorlog tegelijk zou worden uitgevochten. Precies wat Jeroen van Merwijk in de jaren negentig al zong:

D’r is oorlog in Soedan / Waarom dat ben ik even kwijt / En Azerbajdzjan strijdt om iets / In een al jarenlange strijd / En er is ook nog ergens oorlog om / In het noorden van Iran / ’k Snap er niks meer van / Wanneer ik naar die beelden kijk / Waarom doen we voortaan niet gewoon / Eén oorlog tegelijk / Ik raak de draad volledig kwijt / Als ik naar Harmen Siezen kijk / Van wie is dat stadhuis in puin / En waarvoor vocht dat lijk? / Waarom doen we voortaan niet gewoon / Eén oorlog tegelijk / Gewoon weer één partij de goede / En de ander door het slijk / Eén oorlog tegelijk

    • Thomas de Veen
    • Peter Leijten