LTO niet blij met stuntprijzen groente en fruit in supermarkten

Supermarktketen PLUS promoot de Nederlandse tomaten in de schappen nu telers worden getroffen door de Russische boycot. Foto ANP / Bas Czerwinski

Land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland is niet gelukkig met het feit dat veel supermarkten de prijzen van groente en fruit sterk hebben verlaagd. De supermarkten willen de telers zo helpen, maar de prijzen verlagen is niet de juiste manier, zegt Nico van Ruiten van LTO tegen de NOS.

LTO is bang dat door de prijsdalingen in de supermarkten de inkoopprijzen onder druk te komen te staan en dat zouden de tuinders er niet bij kunnen hebben, die toch al in de problemen zitten door de onlangs afgekondigde Russische boycot. Van Ruiten:

“De telers zijn met de acties niet geholpen. De tomatenprijzen zijn met 60 procent gedaald, en voor tomaten en komkommers krijgen telers 30 tot 40 procent minder. Vanuit het oogpunt van de teler kan er beter minder verkocht worden voor een redelijke prijs, dan heel veel voor niets, zoals dat nu gebeurt. De consument moet ook beseffen dat telers een redelijke prijs nodig hebben.”

LTO heeft liever dat producten uit de markt worden gehaald in plaats van dat de prijs verlaagd wordt. Dit kan vanaf maandag, als Brussel met maatregelen komt om de Europese telers vanwege de Russische boycot tegemoet te komen.

Kabinet zegde telers gisteren steun toe

LTO juichte gisteren de steunmaatregelen die het kabinet aankondigde wel toe. “Dit is wat we als bedrijfsleven van het kabinet hebben gevraagd”, zei LTO-voorzitter Albert Jan Maat over de maatregelen. Staatssecretaris Dijksma (Economische Zaken, PvdA) maakte gisteren bekend dat bedrijven arbeidstijdverkorting mogen aanvragen. Ook overweegt het kabinet een garantstelling in het leven te roepen waardoor bedrijven in nood toch een lening bij de bank kunnen krijgen. Verder wil de regering het bedrijfsleven ondersteunen in de zoektocht naar nieuwe afzetmarkten.

Samen met maatregelen die LTO volgende week uit Brussel verwacht, hoopt de land- en tuinbouworganisatie dat een krachtig marktherstel kan worden ingezet, zei Maat. Eurocommissaris van landbouw Dacian Ciolo zei donderdag dat Brussel maandag komt met nieuwe, gerichte maatregelen die de groente- en fruitmarkt in de Europese Unie moeten stabiliseren. Voor getroffen boeren zou in totaal een miljard euro beschikbaar worden gesteld.

    • Pim van den Dool