Lowlands 2014: knutselen voor gevorderden bij Cardboarders

Eén van de vele dingen die je op het Lowlandsrandprogramma kunt vinden: creatief doen met karton bij de Cardboarders.
Eén van de vele dingen die je op het Lowlandsrandprogramma kunt vinden: creatief doen met karton bij de Cardboarders. Foto NRC / Judith Laanen

Dat je op Lowlands ook een hoop kunt doen naast het muzikale programma, is al jaren bekend. Naast de Grolschtent is bijvoorbeeld een knutselparadijs voor gevorderden opgetrokken. Van kartonnen afval worden de meest onvoorstelbare creaties gemaakt.

Hoe creatief de Lowlandsganger wordt van karton, bleek vorig jaar al bij het optreden van de Zweedse band The Knife:

Twitter avatar JobdeWit Job de Wit Iemand had een gigantische vork meegenomen naar The Knife. #LL13 #humor http://t.co/FSAHM7bYp2

Een kleine selectie uit waar je oog de afgelopen twee dagen op valt als je door de mensenmassa beweegt: appeltjes, een bordje met in mooi uitgesneden letters de tekst ‘Ja toch niet dan’, een bewegend krokodillenhoofd en een hoed in de vorm van een haai.

Cardboarders

Cardboarders.com, dat is de club verantwoordelijk voor al deze knutseldrift. Vuilniscontainers vol oude dozen staan op strategische plekken geplaatst tussen de tafels waaraan vormen en figuren uitgesneden of uitgeknipt worden.

Michael Veerman (41) is één van de breinen achter de Cardboarders. Hij is animator van beroep:

“Ik vind het leuk om dingen en personages tot leven te brengen. Het idee van Cardboarders is met een grote groep mensen knutselen met het meest makkelijke materiaal: karton.”

Maar hij heeft ook een maatschappelijk verantwoorde boodschap:

“Do It Yourself is hip, en recyclen ook. Dit is het stapje middenin het recycleproces: voor je weg gooit, maak je er nog iets leuks van.”

Een duim en een T-Rex

Van karton natuurlijk. De Amsterdamse vriendinnen Dunia (27) en Debby (26) zijn bezig met het uitsnijden van twee duimen. Dunia hanteert het stanleymes, haar vriendin geeft aanwijzingen. Debby heeft namelijk de hele nacht wakker gelegen om een geschikte constructie te bedenken om de duimen, à la Facebook, te kunnen omdraaien.

“We lazen erover in de Lowlandskrant, de Daily Paradise. Dit is best moeilijk, kan ik je vertellen.”

Dunia hanteert een stanleymes. Foto NRC / Judith Laanen

De 27-jarige Sjoerd uit Utrecht sjouwt voor de tent rond met een vierkant hoofd vol tanden en een lange staart met punten op zijn rug.

“Het is een T-Rex. Is 27 te oud om een T-Rex te knutselen? Nee hè. Ik had alleen een staart, en toen zeiden m’n vrienden dat ik er ook een hoofd bij moest. Het is echt leuk, iedereen wordt er helemaal wild en creatief van.”

Sjoerd (27) uit Utrecht, verkleed als kartonnen T-Rex. Foto NRC / Judith Laanen

Box Wars

Het fenomeen knutselen met karton is niet alleen populair op Nederlandse festivals. Zo reikt de kartongemeenschap van Rusland tot Australië. Uit beide landen zijn ‘delegaties’ aanwezig op het festival. De Australische Ross (30) uit Melbourne draagt een daverend grote piratenhoed. Met bandensporen erop:

“We hebben gisteren een autorace gehouden met invalidenwagentjes gehouden, en toen is mijn hoed overreden.”

Ross (30) uit Australië, met zijn kartonnen piratenhoed. Let op de cape. Foto NRC / Judith Laanen

Ross maakt deel uit van het Australische initatief Box Wars. Het lijkt een beetje op Robot Wars, de wedstrijd waarbij deelnemers eigen robots bouwen en het daarmee in arena’s tegen elkaar opnemen (filmpje). Ross:

“Bij Box Wars maken we hele, hele grote sculpturen die we met publiek erbij op festivals kapot maken.”

En dat ziet er dan ongeveer zo uit:

Botenwedstrijd

Staat er morgen nog iets speciaals op het programma? Kartonopperhoofd Michael Veerman:

“Jazeker, we gaan een botenrace houden.

Botenrace? Met boten van karton? Zinken die niet heel snel?

“Als je de afgeknipte randen, waar water tussen de lagen karton kan sijpelen, goed dichtmaakt, houden ze het best lang vol. Giel Beelen van radiozender 3FM is vorig jaar met apparatuur en al in zo’n bootje het meer op geweest, en dat ging best goed.”

Uiteraard doet Ross ook mee:

“Mijn doel is om heel akelig te falen in de race. Ik wil wel proberen om het midden van het meer te halen!”

Voorproefje, hè? Bij deze, de Regatta van vorig jaar:

Cardboarders First Cardboat Regatta Lowlands from reanimation.nl / mathijs stegink on Vimeo.