Lowlands 2014: dit waren de hoogtepunten van zaterdag

Concert van de Britse spraakwaterval-met-beats-act Sleaford Mods op de tweede dag van Lowlands 2014.
Concert van de Britse spraakwaterval-met-beats-act Sleaford Mods op de tweede dag van Lowlands 2014. Foto NRC / Andreas Terlaak

Dit weekend doet nrc.nl verslag van Lowlandsfestival dat dit weekend in Biddinghuizen is neergestreken. Lees hier welke band deze tweede Lowlandsdag vuur spuwde met een blikje bier in de hand, en welke menselijke dansmachine toch eigenlijk best een beetje tegenviel.

Eh, ja, dat dachten wij ook. Op een flinke stortbui aan het begin van de middag na, bleef het ook de rest van deze zaterdag droog. En dat kwam de sfeer natuurlijk alleen maar ten goede:

Twitter avatar stansteeghs Stan Steeghs Vandaag was het twee keer raak met Jungle en The National #LL14 http://t.co/JYGrYlRSrh

Lees hier wat de muzikale hoogtepunten van de zaterdag waren:

Sleaford Mods

Sleafords Mods waren vandaag vooral afwisselend boos en tegendraads tijdens hun optreden in de Charlietent. Het duo, dat bestaat uit zanger Jason Williamson en dj/muzikant Andrew Fearn, bevindt zich doorgaans in het Britse Nottingham, maar bracht vandaag hun nummers ten gehore in Biddinghuizen. Als je op internet zoekt in welke categorie je hun muziek moet scharen, lees je ‘rant’. Het zit namelijk tussen rap en techno en punk in, met gabberinvloeden. Oftewel: spraakwatervalraps op een dikke beat à la Scroobius Pip (die je misschien wel kent van het hitje Thou Shalt Always Kill). Sinds 2007 bracht Sleaford Mods zes albums uit. Over de meest recente zevende, Divide and Exit, van dit jaar, schreef de Amerikaanse muzieksite Pitchfork dat obsceniteiten afgewisseld worden met grapjes en commentaar, en dat het lijkt alsof Williamson voortdurend ruzie heeft met zichzelf.

NRC-muziekrecensent Jan Vollaard vond Sleaford Mods hét hoogtepunt van de dag, hij heeft vandaag nieuwe helden gevonden:

Twitter avatar vollyrocks vollyrocks Mijn held van #LL14 tot nu toe: de man achter de laptop van Sleaford Mods, één hand in zijn zak, in de ander een biertje. Authentic cool!
Twitter avatar vollyrocks vollyrocks De boze mannen van Sleaford Mods zijn zeldzame vertegenwoordigers van tegencultuut op consumptief #LL24 http://t.co/egOkQdkcGh

“Sleaford Mods was de enige band die nog een beetje subversiviteit naar het festival bracht vandaag. Ze waren boos en tegendraads met muziek die voortkomt uit de gabbercultuur, maar die toch ook punky is. De coolste man van het festival was Jason Williamson, die met z’n ene hand in z’n zak en in de ander een biertje teksten meebrulde en af en toe een knopje indrukte.”

Twitter avatar regeldave regelDave Bijvoet Sleaford Mods. Meest luie DJ ooit. Laptop aan, handen in z’n zak. #LL14  http://t.co/ivjwnlFq5Q

First Aid Kit

De Zweedse Johanna en Klara Söderberg mochten vandaag de zaterdag van Lowlands aftrappen met hun, volgens sommige bezoekers, engelachtige samenzang over lieflijke country- en folksongs met moderne poptwist. De First Aid Kit-zussen zitten in dezelfde hoek als folkgenoten Fleet Foxes en Joanna Newsom en begon in 2007 met het schrijven van eigen liedjes. Een jaar later coveren ze van diezelfde Fleet Foxes het nummer ‘Tiger Mountain Peasant Song’. Het wordt hun doorbraak. Het tweede album Stay Gold kwam eerder dit jaar uit.

Vollaard was bij het optreden in de Indiatent en hoorde het volgende:

Twitter avatar vollyrocks vollyrocks Wonderschoon begin van tweede #LL14 dag met First Aid Kit. Zweedse engelen met een tweestemmige bite. http://t.co/19bnnGrN7A
Twitter avatar vollyrocks vollyrocks King of the World van First Aid Kit is het beste lied dat ik tot nu toe gehoord heb op #LL14 . Vroeg opstaan loont, kiddo’s!

Hij vult aan:

“First Aid Kit is heel goed ingevoerd in de americana en maakte een bijzondere combinatie van de meerstemmigheid van countrymuziek en elektronische elementen. Eén meisje stond prachtig bas te spelen op haar keyboard, en produceerde daar ook elektronische riedeltjes bij. Dat in combinatie met een steelgitaar was heel bijzonder. Dan ben ik om.”

Twitter avatar suzanneunck Suzanne Unck The Carpenters reincarnation: First Aid Kit #LL14 #cute http://t.co/hEqjGnndNn

Theater: de erfenis van Janmaat

Op Lowlands is er naast de muziek een heleboel te doen. Zo zagen we eerder vandaag dat je hele gave dingen van karton kunt knutselen bij de Cardboarders, maar je kunt dus ook een theatervoorstelling meepakken. Dat biedt een “mooi rustpunt in het programma”, aldus Vollaard, die het stuk ‘Hollandse Luchten 1: Jeremia’ van Trouble Man & Frascati Producties zag:

Twitter avatar vollyrocks vollyrocks Fantastische theatervoorstelling Jeremia van Trouble Man/Frascati in de Juliet #LL14. http://t.co/y2gkMWI4np

“Het stuk gaat over hoe we nu aankijken tegen de politieke erfenis van Janmaat, die twintig jaar geleden de leider van de Centrum Democraten was, en hoe de maatschappij veranderd is. Die bleek vergeleken bij de huidige politieke situatie nog niet zo erg. Leuk dat je op die manier de politiek binnenhaalt op Lowlands. Er zat ook humor in: op een gegeven moment deed een hoofdrolspeler de lach van Mark Rutte na, daar kreeg hij de hele zaal mee plat.”

Stromae

Papaoutai, Formidable, Alors On Danse. Slechts wat hits van de Belgische Paul van Haver, die we het afgelopen jaar beter hebben leren kennen als de muzikale en lichamelijke dansmachine Stromae. Want hij heeft de liedjes, én de bijbehorende danspasjes tijdens zijn liveshows. Maar voor hoe bejubeld hij is als artiest, was het optreden vanavond een beetje plat, vond Vollaard:

“Het was een groot feest, maar niet op basis van artistieke inhoud. Dat kwam doordat de kermisaspecten van zijn muziek - vette beat en uitbundige lichtshow - werden uitvergroot.”

Daar is deze Twittergebruiker het dus pertinent mee oneens:

Twitter avatar aisha_30 Aisha WAAROM DISSEN JULLIE ALLEMAAL #STROMAE?! How very dare you. #LL14

Maar er zijn ook mensen die Stromae eigenlijk heel saai vinden, of gek:

Twitter avatar vnnbrg Pascal Vanenburg Stromae mag live dan misschien voor een leuk feestje zorgen, muzikaal vind ik er werkelijk geen ruk aan. #LL14
Twitter avatar DylanHummel Dyls Wat is die Stromae toch ook een malloot. #ll14

En dan dit:

Twitter avatar ivovanhal Ivo De linkerarm van Stromae is langer dan zijn rechterarm. #LL14 #lowlands2014

Vooruit dan nog, Stromae, gefotografeerd door een bezoeker:

Lees het hoogtepuntenverslag van de vrijdag, lees morgenavond het hoogtepuntenverslag van de zondag van Lowlands.

    • Judith Laanen