Lekkerste bek

Bij The Seafood Bar in Amsterdam maken ze de lekkerste lekkerbek die ik ken. Van een verantwoord gevangen visje, à la minute gefrituurd en met een huisgemaakte remouladesaus. De zaak is van een voormalige vishandelaar uit het zuiden des lands. Bovendien heet hij ook nog eens de Visscher. Need I say more?

Nu is lekkerbek een nederig gerecht. Toch verlangt de wijnliefhebber in mij er wat te drinken bij. Bij The Seafood Bar hebben ze een verdejo uit 2013 van Antonio Sanz op de kaart staan. En die drink ik er graag bij.

Dit Spaanse wit uit Rueda is al jaren een goede bekende van me. Ik lees vanwege de receptuur van collega de Vos van vandaag er mijn proefnotities er nog eens na. De 2011 stuiterde door het glas, maar zonder brokken te maken. Ketste grapefruit op granny smith. Caramboleerde met citrus. Belandde in een kruisbessenbed en stuiterde verder richting witte besjes om daar tot rust te komen.

Destijds was de 2012 waarschijnlijk nog moe van de inspanningen van het voorgaande jaar jaar en deed het wat kalmer aan. Niet zo stuiterbal. Niet zo Noord-Koreaanse nieuwslezeres die de Verenigde Staten weer eens de oorlog verklaart met op haar bureau een klappertjespistool. Rustiger vaarwater maar toch nog wel met een behoorlijk verfrissende hekgolf.

En ook deze 2013 ( By the Grape; € 9,75) bevindt zich nog in die slipstream.

Licht, fris, appelig en levendig.

Houdt keurig het hoofd boven water. En tilt de lekkerbek boven zichzelf uit.

    • Harold Hamersma