Hulpgoederen vertraagd naar yezidi’s, niet langer gedropt in gebergte

Een pakket met hulpgoederen voor Irak.
Een pakket met hulpgoederen voor Irak. ANP / David van Dam

De noodhulp die Nederland dit weekend naar Erbil in het noorden van Irak zou sturen vertrekt naar alle waarschijnlijkheid maandag vanuit Eindhoven. Die stellige verwachting heeft minister voor Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen (PvdA), laat haar woordvoerder weten.

Het transportvliegtuig van Defensie is al klaar voor vertrek, maar vanwege de de zogenoemde slots in Erbil treedt vertraging op. “Het is daar druk, er moet veel naartoe, voor de tienduizenden mensen die op de vlucht zijn voor IS”, aldus de zegsman. “Je moet de hulp daarheen brengen waar die het hardste nodig is.” De hulpgoederen - onder meer water, voedsel, dekens en ledlampen - worden in Erbil overgedragen aan de Verenigde Naties.

Oorspronkelijk zou de hulp naar het Sinjargebergte worden gestuurd, maar de situatie daar is recentelijk verbeterd, aldus persdienst Novum. De Australische luchtmacht zou de spullen overgeladen krijgen in de Verenigde Arabische Emiraten en vervolgens droppen, maar dat is van de baan, bleek vrijdag al.

Desondanks zouden militanten van de Islamitische Staat (IS) minstens tachtig yezidi’s hebben vermoord in een plaatsje in het noorden van Irak, zo meldden persbureau Reuters en de BBC. De VS hebben vanochtend weer stellingen van IS gebombardeerd nabij de stad Mosul.

    • Jules Seegers