Hoe de horeca op Lowlands werkt, Amsterdam krijgt trekken van Tokio

Foto ANP

Had je geen tijd om al onze verhalen te lezen? Dit zijn de belangrijkste stukken van de week op een rij.

1. Lowlands is in volle gang. Voor de organisatie betekent het niet alleen feesten, maar ook gigantisch veel regelen, zoals eten voor 55.000 bezoekers. Hoe werkt de horeca op Lowlands?

2. Die Islamitische Staat riep ruim een maand geleden het kalifaat uit in delen van Syrië en Irak. Hoe staat dat kalifaat er economisch voor?

3. In de binnensteden van Nijmegen en Utrecht zijn het afgelopen halfjaar de meeste auto’s gestolen, respectievelijk 59 en 50. Vooral nieuwe modellen zijn populair onder dieven. Hier kun je opzoeken hoeveel auto’s in jouw buurt zijn gestolen.

4. Blokker heeft ruim zeshonderd Nederlandse filialen, maar klanten vinden Blokker sleets en stoffig. De omzet en winst van Blokker Holding (van onder meer Xenos en Big Bazar) daalt. Daarom start nu de metamorfose van het vlaggenschip. Gaat die werken?

5. Slecht nieuws voor liefhebbers van Nutella: de prijs van hazelnoten stijgt hard en ligt op het hoogste niveau in tien jaar. In iedere pot Nutella gaan 52 hazelnoten, dus het smeersel kan fors duurder worden.

6. In twintig jaar tijd groeide Amazon uit tot een gigantische webwinkel. Vorig jaar steeg de omzet met 22 procent tot 55,5 miljard euro. Maar al dat succes komt niet altijd even vriendelijk tot stand. Vier sluwe bedrijfstrucs van Amazon.

7. Zoek je een huis in Amsterdam? Je bent niet de enige. In Amsterdam-Zuid is het nu de normaalste zaak van de wereld dat je méér krijgt dan de vraagprijs. De woningmarkt dreigt oververhit te raken. Amsterdam gaat Tokio achterna.

8. NRC Q stelde een nationaal menu samen: dit is wat je moet eten om de Nederlandse boer te compenseren voor de Russische boycot. Het wordt het jaar van de Nederlandse kaasplankjes, uiensoep en gratins.

9. Eén van de mooiste sportauto’s uit de jaren 60 is terug. Jaguar komt met de Lightweight E-Type die is geïnspireerd op de special GT E-Type uit 1963.

10. Alles wat je maar nodig hebt - van cd’s tot magnetrons, eten en kleding - in één winkel van 10.000 vierkante meter. In Frankrijk zijn ze overal, in Nederland nergens: de grote supermarkten als Carrefour. Waarom hebben wij die niet?

11. Met meer dan 300 miljoen rokers is China een paradijs voor de sigarettenindustrie. En sinds kort verdient ook het Eindhovense bedrijf Concept Engineers aan de Chinese roker. Directeur Erik de Wild legt uit hoe dat is gelukt. “Smeergeld klinkt altijd zo negatief.”

    • Camil Driessen