Opinie

    • Marjolein Welling

Het weekend van Jochem van Gelder

Zondag gaat zijn programma Bonje met de buren van start, maar tv- presentator Jochem van Gelder kijkt niet. „Mijn familie staat op één.”

foto anp

Biosje pakken, voetbal kijken en friet eten. Relaxen dus, dit weekend. Dat is een uitzondering: normaal is presentator Jochem van Gelder volgeboekt. Op zaterdag voetbalwedstrijden en hiphopshows van zijn drie zoons (16, 19 en 20) en tussendoor shoppen. Vast zondagochtendritueel is een ontbijt met het hele gezin - met croissantjes en sinaasappelsap. „Alles erop en eraan.”

In de middag zien ze vrienden en familie, zoals tijdens een bezoekje aan de schoonmoeder in het verpleeghuis. Als NEC speelt, zit Van Gelder op zondag steevast met zijn jongste zoon op de tribune van het Goffertstadion. Zo niet, dan is het om zeven uur Studio Sport kijken met een bord friet. „Dat is een traditie van toen ik zelf nog kind was.”

Kortom: Van Gelder is een echte familieman. Opdrachten die tijd in het weekend vragen wijst hij steevast af. Lang in het buitenland werken doet hij ook liever niet. „Ik ben geen workaholic, bij wie de tv-carrière ten koste van alles gaat. Mijn gezin en familieleven staan op één.” Die sterke familiebanden onderhoudt hij niet voor niets. Als met zijn gezin alles goed gaat, kan hij overal worden ingezet. Daarom brengt hij bewust veel tijd met ze door.

„Wanneer ik me niet goed voel, heb je niks aan me. Je moet je in dit werk – meer dan bij andere banen – optimaal voelen. Zo niet, dan merken de kijkers dat.” Die kijkers zijn ook bewust geen onderdeel van zijn weekend, maar met een andere reden. Zondagavond wordt de eerste aflevering van Bonje met de buren uitgezonden, dat Van Gelder samen met Patty Brard presenteert. Over burenruzies en hoe ze dit kunnen oplossen.

Hij gaat niet kijken. Nooit, eigenlijk. Te spannend. „Na vijfentwintig jaar televisie maken is het nog steeds een straf om mezelf terug te zien op tv. Ik weet dat heel Nederland meekijkt. Dat is erg confronterend, daar kan ik ook niet aan wennen.” Zijn team geeft hem daarom feedback.

Het nieuwe programma noemt hij een ‘enerverende klus’. Hij krijgt te maken met jarenlange ruzies, waarbij mensen elkaar tot waanzin drijven, en staat vaak ‘met het zweet in de bilnaad’ voor de voordeur. „Een cameraploeg kan vrij intimiderend zijn, zeker als je het niet verwacht. Dan krijg je het principe van de kat in het nauw, die rare sprongen kan maken.” Tot nu ging het goed, ook doordat deelnemers gescreend worden door de redactie. Of ze een strafblad hebben bijvoorbeeld. Maar genoeg gepraat over werk nu. „Ik moet gaan. Planet of the Apes draait over een uur.”

    • Marjolein Welling