Groentetelers kunnen gebruik maken van werktijdverkorting

Tomatenteelt in een kas in Burgerveen, bij Aalsmeer. Foto David van Dam

Het kabinet gaat Nederlandse boeren en tuinders steunen die getroffen worden door de Russische boycot op agrarische producten. In een brief aan de Tweede Kamer heeft staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken, PvdA) vrijdag een reeks maatregelen bekendgemaakt waarmee zij inkomstenderving in met name de land- en tuinbouwsector wil ondervangen.

Zo kunnen bedrijven een beroep doen op werktijdverkorting van maximaal 24 weken. Daarbij krijgen werknemers een WW-uitkering voor de niet gewerkte uren. Daarnaast komen er fiscale tegemoetkomingen voor getroffen ondernemers en zullen garantstellingen verruimd worden. Ook gaat het kabinet telers helpen bij het vinden van alternatieve afzetmarkten.

„Banen moeten behouden blijven en onze exportmotor moet blijven draaien”, zei Dijksma vrijdag na de wekelijkse ministerraad. Deze week werd bekend dat het broze herstel van de Nederlandse economie vrijwel geheel door de export komt.

Als reactie op Europese sancties kondigde Rusland onlangs een boycot af op groente, fruit, vlees, vis en zuivel uit de Europese Unie. Van de 82,4 miljard euro die Nederland in 2013 aan agrarische producten exporteerde, ging 1,9 procent naar Rusland. Eenderde daarvan valt onder de boycot. Met name telers van glastuinbouwproducten als tomaat, komkommer en paprika worden door de boycot getroffen. Volgens boeren- en tuindersorganisatie LTO Nederland gaat het om een strop van zeker 1 miljard euro.

Eerder deze week kondigden de Europese landbouwministers al steunmaatregelen aan voor de agrarische sector, zoals het vernietigen of opkopen van fruit- en groenteoogsten. Bederfelijke waar zou beschikbaar gesteld kunnen worden aan scholen, voedselbanken of andere instellingen. Maandag worden de definitieve Europese maatregelen bekendgemaakt.

De Russische boycot zorgde de afgelopen dagen al voor een scherpe daling van de groente- en fruitprijzen, al is dat in de supermarkt niet te merken omdat de inkoopprijzen voor langere tijd zijn vastgelegd.

Om de sector te steunen deelde staatssecretaris Dijksma vrijdag bij de ministerraad broccoli, tomaat en aubergine van Nederlandse bodem uit.