Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Sport

Gouverneur roept noodtoestand uit in Ferguson

Een FBI-agent in gesprek met inwoners van de wijk waar Brown werd doodgeschoten.
Een FBI-agent in gesprek met inwoners van de wijk waar Brown werd doodgeschoten. Reuters / Lucas Jackson

Even leek de rust in bepaalde mate terug te keren in Ferguson, maar na nieuwe onrust afgelopen nacht heeft gouverneur van Missouri Jay Nixon de noodtoestand uitgeroepen. Na een week van protesten en plunderingen nadat vorige week een zwarte jongen werd doodgeschoten door een politieagent is ook een avondklok ingesteld.

De internationale persbureaus melden dat Nixon vanavond Nederlandse tijd een avondklok heeft ingesteld in de buitenwijk St. Louis waar de ongewapende tiener werd gedood door een blanke agent. De gouverneur stelt dat, hoewel veel demonstranten vreedzaam acteren, hij het niet toestaat dat een “handvol” plunderaars de gemeenschap in gevaar brengt. Hij zegt dat er kalmte moet heersen wil er gerechtigheid komen inzake de dood van de jongen.

De avondklok gaat om middernacht in en duurt tot vijf uur in de ochtend. De nieuw opgelaaide onrust vannacht volgde op het bekendmaken van de naam van de agent die de 18-jairge Michael Brown om het leven bracht. Tevens werd documentatie openbaar gemaakt waaruit bleek dat de jongen een winkel overvallen zou hebben voor hij de dood vond.

Nixon stelde vanavond dat justitie de inspanningen om de zaak te onderzoeken intensiveert. “Tientallen” FBI-agenten zijn volgens hem met de zaak bezig. Hij deed zijn mededeling over de maatregelen in een kerk in Ferguson, waar hij volgens AP meerdere malen werd onderbroken door toehoorders die riepen om gerechtigheid of bezwaar maakten tegen de avondklok.