Gedode tiener in VS had net een diefstal gepleegd

De politie gaf vrijdag zijn visie op de dood door een politiekogel van een zwarte tiener in Ferguson.

Een ‘sweet giant’, een lieve jongen die niet van vechten hield, volgens zijn ouders. Een jonge man die met geweld een buurtwinkel had overvallen en per ongeluk werd gedood toen hij zich verzette tegen zijn aanhouding, volgens de politie.

De Amerikaanse tiener Michael Brown werd vorige week zaterdag door een agent doodgeschoten in Ferguson, een voornamelijk zwarte buitenwijk van St. Louis in Missouri. Het incident leidde tot ernstige rellen in Ferguson en demonstraties elders in de VS tegen racisme van de politie.

Browns ouders en vrienden schetsten ‘big Mike’ als een vriendelijke jongeman, die net met moeite zijn middelbare school had afgemaakt en een opleiding wilde volgen als technicus. Volgens een oud-oom had hij zich kortgeleden bekeerd tot het christendom.

Zijn vriend Dorian Johnson, ooggetuige van het incident, vertelde in verschillende interviews dat Brown en hij staande werden gehouden omdat ze op de rijbaan liepen en niet op de stoep. Toen ze niet meteen gehoorzaamden, zou een agent Brown de weg hebben versperd. Vervolgens zou hij het vuur hebben geopend toen Brown wilde wegrennen. De jongen viel en hief zijn handen in de lucht, maar de agent bleef schieten, aldus Johnson.

Voor het eerst kwam de politie van Ferguson vrijdag met een eigen korte verklaring, waaruit blijkt dat Brown geen lieverdje was. Hij werd staande gehouden, omdat de politie vermoedde dat hij kort daarvoor betrokken was bij een (ongewapende) overval op een buurtwinkel. Hij zou over de toonbank een greep hebben gedaan naar de sigaren. Hij gaf een doosje aan een vriend [ooggetuige Dorian Johnson] en nam er zelf ook een paar mee, de totale waarde zou zo’n 50 dollar zijn geweest. Toen de winkelier hem probeerde tegen te houden zou hij de man hardhandig aan de kant hebben gezet. Vrijgegeven stills van een beveiligingscamera bevestigen dat.

De agent die Brown heeft gedood, van wie de politie vrijdag de naam heeft bekendgemaakt, was op weg naar de winkel waar de diefstal was gepleegd. Volgens de politie is het een ervaren agent tegen wie nooit disciplinaire maatregelen zijn genomen. De naam is vrijgegeven, nadat het hackerscollectief Anonymous eerder via Twitter een (verkeerde) naam en foto’s verspreid had van een agent die volgens hen geschoten had.

De advocaat van de familie Brown is verontwaardigd over de politieverklaring. „Het is erg genoeg dan ze hem hebben vermoord. Nou proberen ze ook nog karaktermoord te plegen.”