Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

‘Extra levensjaar mag tot maximaal 80.000 euro worden vergoed’

ANP / Lex van Lieshout

Een meerderheid van ruim tweeduizend medisch specialisten denkt dat de zorg onbetaalbaar wordt als er geen maximum aan de vergoeding van de zorgkosten voor een gewonnen levensjaar wordt gesteld. Dat blijkt uit een enquête van EenVandaag en de Orde van Medisch Specialisten. Zeven op de tien specialisten zijn voorstander van een prijsplafond in de gezondheidszorg.

Een op de zes medisch specialisten zegt nu patiënten te behandelen die meer kosten dan 80.000 euro per gewonnen levensjaar. De Raad voor de Volksgezondheid en Zorg stelde in 2006 dat dat bedrag aan zorgkosten per gewonnen levensjaar het maximum zou moeten zijn, mits de behandeling bijdraagt aan de kwaliteit van leven.

“Een voordeel van een prijsplafond is dat je de besluitvorming buiten de spreekkamer kunt leggen en zeggen: wij in Nederland hebben dit en dat besloten. Hoe rot dat voor de arts en patiënt ook kan zijn.” - cardioloog Marcel Daniëls van de Orde van Medisch Specialisten vanavond in EenVandaag.

sitestat

‘Doodsbang voor de discussie’

Ruim zes op de tien medisch specialisten willen geen uitlatingen doen over de hoogte van een prijsplafond. Bijna driekwart vindt dat een commissie van medici, ethici, patiëntenverenigingen en financieel specialisten zich zou moeten buigen over de wenselijke hoogte van het bedrag.

Als de kosten te hoog zijn in relatie tot de opbrengst van de behandeling, zouden die niet moeten worden vergoed, betoogde de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg in 2006. De politiek heeft dat pleidooi vanwege de gevoeligheid destijds niet opgepakt. Bestuursvoorzitter van het VU medisch centrum Wouter Bos was toentertijd minister van Financiën. Vanavond zegt hij in EenVandaag:

“We waren eigenlijk doodsbang voor de discussie. Ik hoop dat mijn opvolgers in Den Haag moediger zijn dan ik destijds was.”

Schippers reageert nog niet

Bos spreekt zich nu wel uit voor een prijsplafond. Dat zou betekenen dat sommige mensen niet meer worden behandeld, terwijl dat nog wel mogelijk is.

Aan het onderzoek deden afgelopen maand 2294 medisch specialisten mee. De enquête was verstuurd aan een kleine tienduizend specialisten. Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) kon vanwege haar vakantie niet reageren op de resultaten, laat een van de programmamakers weten. (Novum)