Een orang-oetan lust weleens een visje

foto afp

Als orang-oetans de kans krijgen, vangen ze vis. Het kan in tijden van voedselschaarste een welkome aanvulling zijn op hun dieet van bladeren, vruchten en insecten. Dat schrijven Canadese en Indonesische onderzoekers in het Journal of Human Evolution. Ze observeerden kolonies van halfwilde orang-oetans in Borneo, die leefden op kleine eilandjes in een rivier, ter voorbereiding op hun vrijlating. De apen kregen meestal de smaak te pakken nadat ze toevallig een vis in handen hadden gekregen, een voorbijdrijvende dode vis of een exemplaar dat zij door lokale vissers kregen toegeworpen. Ali Baba, hier op de foto, ving vissen met zijn blote handen. Andere orang-oetans gebruikten ook stokken om vis te vangen: ze joegen er de vissen mee op het land waarna ze makkelijker te pakken waren. Ongetwijfeld hebben de orang-oetans gezien hoe mensen vissen vingen.

    • NRC