Inspectie Russisch hulpkonvooi, VS en Duitsland spreken zich uit

Rusland en Oekraïne hebben een akkoord bereikt over de inspectie van het Russische hulpkonvooi dat Oekraïne wil binnenrijden. Ondertussen lijken de VS en Duitsland genoeg te hebben van Russische steun aan de separatisten.

Chauffeurs van de trucks met daarin naar verluidt hulpgoederen kunnen voorlopig niets anders dan wachten.
Chauffeurs van de trucks met daarin naar verluidt hulpgoederen kunnen voorlopig niets anders dan wachten. AFP / Andrey Kronberg

Rusland en Oekraïne hebben zaterdag een akkoord bereikt over de inspectie van het Russische hulpkonvooi dat Oekraïne wil binnenrijden. Na uren van onderhandelingen tussen douanefunctionarissen werden beide partijen het eens over de voorwaarden, zei Pascal Cuttat, hoofd van de delegatie van het Internationale Rode Kruis in Rusland.

“De uitdaging is dat we absoluut veiligheidsgaranties van alle betrokken partijen nodig hebben voordat we in beweging kunnen komen”, zei Cuttat, daaraan toevoegend dat nog onduidelijk is hoeveel tijd dat in beslag gaat nemen. Het wachten is nu op toestemming van de Oekraïense regering op het formele verzoek om de lading te kunnen controleren, aldus persdienst Novum.

Zo’n tweehonderd vrachtwagens staan sinds donderdag op ongeveer dertig kilometer van de Oost-Oekraïense grens te wachten tot ze hun naar eigen zeggen humanitaire lading naar door het conflict tussen Oekraïne en separatisten getroffen burgers kunnen brengen. Het is de bedoeling dat het Rode Kruis de hulpgoederen gaat distribueren.

VS en Duitsland spreken zich nogmaals uit tegen Rusland

Het Witte Huis laat vanavond weten dat de Verenigde Staten en Porosjenko een gezamenlijke uitspraak doen tegen de acties van Rusland. Die staan volgens Amerika en Oekraïne haaks op de woorden van het Kremlin over de wens de humanitaire situatie in het oosten van Oekraïne te verbeteren.

Volgens Biden en Porosjenko continueert Rusland de toevoer van geavanceerde wapens aan separatisten. Beiden herhaalden hun wens tot een diplomatieke oplossing en roepen de Russen op hun vermeende goede bedoelingen om te zetten in besprekingen die moeten leiden tot een staakt-het-vuren.

Volgens Reuters laat de Duitse regering weten dat Porosjenko met Merkel sprak over het leveren van tanks door Rusland aan de pro-Russische rebellen. Dit moet “eindelijk stoppen en een wapenstilstand moet bereikt worden”, aldus een woordvoerder van Merkel.

De rebellen lieten vandaag in een videoboodschap weten dat zij versterkingen in de vorm van manschappen getraind in Rusland en nieuwe legervoertuigen hebben ontvangen.

    • Jules Seegers