Zomereditie NRC Boeken #7: Van Mersbergen, Marías, Taschen meets National Geographic

Vandaag in de zomerversie van de bijlage Boeken, die wekelijks op vrijdag in het hart van NRC Handelsblad verschijnt: Jan van Mersbergen, Javier Marías, Taschen meets National Geographic en meer.

Wat Poetin wil is niets nieuws

In 1991 hield de Sovjet-Unie op te bestaan, niet vanwege de strijd tussen de zwalkende Jeltsin en de machteloze Gorbatsjov, maar door de vastberadenheid waarmee de leiders in Kiev vasthielden aan de onafhankelijkheid van Oekraïne. Dat blijkt uit The Last Empire van de Oekraïens-Amerikaanse historicus Serhii Plokhy.
Door André W.M. Gerrits. Lees meer.

Het is de schuld van de intelligentsia

Poesjkins vrijheidspoëzie, Pasternaks Dokter Zjivago en de anti-Poetinpunk van Pussy Riot hebben met elkaar gemeen dat ze tegengif zijn voor de onderdrukking door de staat en de waarheid laten zien in een woud van leugens. De schrijver en dichter Kirill Medvedev (Moskou, 1975) doet dat ook. In zijn onlangs vertaalde bundel gedichten en essays Alles is slecht fileert hij zijn tijd en schetst hij een onthutsend portret van een hopeloos land.
Door Michel Krielaars. Lees meer.

Column: Toen de wereldorde je nog niet zo’n angst aanjoeg

‘Het leven is een wiel en het draait en ge ziet altijd iets nieuws en ge ziet altijd hetzelfde.’ Dat las ik in De voorstad groeit van Louis Paul Boon en er ging een woeste fascinatie vanuit. Niet om de cyclische tijd als literair procedé maar uit een vermoeden dat de geschiedenis zich ook in werkelijkheid herhaalde. Achttien is een leeftijd waarop je hoopt een wereldorde te ontdekken, 43 een leeftijd waarop de wereldorde je steeds meer angst aanjaagt.
Door Arjen Fortuin. Lees meer.

Twee spoken duiken op in geanimeerde smalltalk

De nieuwe bundel van de Spaanse schrijver Javier Marías, met dertig van zijn beste en meest intrigerende verhalen, toont glashelder aan waaruit de échte grote literaire kracht van zijn oeuvre bestaat.
Door Ger Groot. Lees meer.

Verzoening begint altijd met empathie

Eerst kroop Assaf Gavron in de huid van een Palestijnse aanslagpleger, nu in ‘levensechte’ kolonisten, die begrip weten te wekken.
Door Marco Kamphuis. Lees meer.

Interview Jan van Mersbergen: ‘Stratenmaken? Natúúrlijk is schrijven net stratenmaken’

Hij vond zijn stem in 2000 op een boerderij in het rivierengebied. Nu is Jan van Mersbergen zeven romans verder. ‘Ik wil de lezer moeite besparen, dat kost de schrijver tijd.’
Door Arjen Fortuin. Lees meer.

Negentien dagen wachten op een vlinder

Omdat National Geographic 125 jaar bestaat mocht uitgever Taschen het fotoarchief in duiken. Resultaat: drie kolossale boeken, over alle continenten, met meer dan duizend, niet zelden verbijsterende foto’s.
Door Marianne Vermeijden. Lees meer.

    • Roderick Nieuwenhuis