WHO: aantal slachtoffers ebola vermoedelijk hoger dan gedacht

Een Liberiaanse verpleegster neemt de temperatuur op van mensen om te kijken of ze ebola-achtige verschijnselen hebben. Foto EPA / Ahmed Jallanzo

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft gewaarschuwd dat het aantal doden die aan Ebola zijn overleden veel hoger is dan tot nu toe bekend is. De VN-organisatie meldt ook dat de uitbraak nog maanden kan duren. Artsen zonder Grenzen verwacht dat het zeker een half jaar duurt voor de epidemie onder controle is.

Update 10.30: Het IOC heeft bekendgemaakt dat het atleten uit landen waar de ebola-epidemie heerst, zal weren van de Olympische Jeugdspelen in het Chinese Nanjing, dat morgen begint. Persbureau AP meldt dat het IOC verklaart:

We betreuren dat sommige atleten dubbel moeten lijden. Vanwege de angst voor de epidemie in hun land en het niet kunnen meedoen aan de Jeugdspelen.

De uitbraak van de ziekte is tot nu de grootste ooit. Het aantal doden is tot nu toe opgelopen tot 1.060 en 1.975 mensen zijn besmet met het virus. Nigeria meldde gisteren dat het de vierde dode in het land kon optekenen als gevolg van de ziekte.

De Liberiaanse overheid staat ondertussen vandaag voor het dilemma wie van de besmette patiënten het land een experimenteel medicijn gaat toedienen. Het middel, dat ZMapp heet en nog niet getest is op mensen, werd gisteren in het land ingevlogen. De hoeveelheid is genoeg voor drie mensen.

Laatste hoeveelheden van het middel

Artsen zeiden dat zorgvuldig zal worden afgewogen wie het middel ontvangt omdat de patiënten aan bepaalde criteria moeten voldoen om goed de werking te kunnen vaststellen. Mensen die de “kritieke fase” voorbij zijn, vallen daar niet onder. Het zijn de laatste doses van het middel, dat tot nu toe alleen nog werd gegeven aan twee met de ziekte besmette Amerikanen en een Spanjaard.

De fabrikant heeft al laten weten dat het nog maanden zal duren eer er een nieuwe voorraad van het middel is geproduceerd. De Amerikaanse voedsel- en warenautoriteit waarschuwt vandaag voor valse medicijnen die online verkocht worden tegen ebola.

    • Anouk Eigenraam