Wat kun je met 400.000 euro aan noodhulp?

Iraqis, displaced due to the take over of parts of Iraq by Sunni jihadist from the Islamic State (IS), collect aid distributed by the International Red Cross in the southern holy city of Najaf on August 5, 2014. The UN statement said some reports put the number of people forced to flee by the IS takeover at 200,000. AFP PHOTO / HAIDAR HAMDANI Foto AFP

De situatie op de voet van de berg is volgens Obama inmiddels beter, maar in Noord-Irak is nog veel hulp nodig voor iedereen die vlucht voor de Islamitische Staat (IS). Westerse landen sturen zelf of via externe organisaties hulp naar de regio. Zo kreeg het Nederlandse Rode Kruis onlangs 400.000 euro van de overheid.

Wat kun je daarmee?

Het geld dat het Rode Kruis krijgt komt uit een speciaal fonds van in totaal vijf miljoen euro, dat ieder jaar voor de organisatie beschikbaar wordt gesteld. Het werd eerder al gebruikt voor hulp aan Syrië, Oekraïne en in de strijd tegen het Ebola-virus in Afrika.

De 400.000 euro nu gaat volledig naar de zustervereniging van het Nederlandse Rode Kruis in Irak, daar werkzaam onder de naam Rode Halve Maan. Die heeft aangegeven meer dan vijf miljoen euro aan noodhulp nodig te hebben om in totaal 36.000 families (180.000 mensen) in de regio te kunnen ondersteunen. “De Iraakse Rode Halve Maan heeft het overzicht van de situatie ter plekke en kan bepalen waar het geld het hardste nodig is”, zegt Esther Vriesendorp van het Rode Kruis.

“In theorie komt 400.000 euro neer op ongeveer 7,5 procent van de hulpvraag. Dat zou dan gelijk staan aan zo’n 2700 families. Maar in de praktijk gaat zo’n grove schatting niet op. Het geld wordt nooit exact zo besteed, maar gebruikt waar nodig.”

Wat zit er in zo’n pakket?

Het Rode Kruis maakt in Irak gebruikt van drie verschillende soorten. In een huishoudelijk pakket zitten dekens, een keukenset, een hygiëne kit, jerry cans, een thermoskan, een lantaarn en een kookplaat. Een voedselpakket bestaat uit vijf kilo rijst, twee kilo suiker, een kilo linzen, een kilo bonen, een liter olie, een kilo tomaten en 500 gram spaghetti, pasta en thee. Dat zou genoeg moeten zijn om een familie ongeveer twintig dagen mee te voorzien.

De inhoud van de hygiënepakketten is sterk aan de lokale cultuur gebonden en verschilt dus per regio. Het bevat bijvoorbeeld producten als tandpasta, maandverband, wasmiddel en zeep.

Waar komen die spullen vandaan?

Vrijwel uitsluitend van lokale producenten. “Het is onze ambitie om zoveel mogelijk in het land zelf te kopen”, zegt Vriesendorp.

“Op die manier weten we zeker dat mensen de spullen die in de pakketten zitten kennen en dus ook kunnen gebruiken. Voor zover ik weet zijn er geen Nederlandse bedrijven bij betrokken.”

Precieze leveranciers kan de organisatie niet geven. “Dat kan per plaats en soms per week verschillen.”

Naast de steun aan het Rode Kruis, levert Nederland ook parachutes, voedsel en dekens voor de dropping van hulpgoederen in Irak. Daarvoor is een bedrag van 1 miljoen euro vrijgemaakt, maar de Rijksoverheid kan niet zeggen hoe dat geld precies besteed wordt.

    • Eva Oude Elferink & Harrison van der Vliet