Lowlands, Vuurwerkfestival, Haarlem Vinylstad

Archieffoto van het Vuurwerkfestival in Scheveningen.
Archieffoto van het Vuurwerkfestival in Scheveningen. Foto ANP / Robert Vos

Dit weekend vindt natuurlijk Lowlands plaats, waar je ook als je er niet heen gaat van kunt genieten via diverse kanalen. Of je kunt knallend het weekend in met het vuurwerkfestival in Scheveningen.

KNALLEN // Vuurwerkfestival Scheveningen

vrijdag 15, zaterdag 16 augustus & vrijdag 22, zaterdag 23 augustus, boulevard van Scheveningen

Vorig jaar trok het jaarlijkse Scheveningse Internationaal Vuurwerkfestival een recordaantal bezoekers: 310.000 mensen kwamen naar de boulevard. Dit jaar tekent de organisatie voor de alweer 35e editie, die verspreid over twee weekenden het mooiste vuurwerk uit de wereld moet tonen. De shows beginnen alle vier de avonden om 21.45 uur en 22.30 uur. Deelnemende landen zijn dit jaar Engeland, Nederland, Japan, Duitsland, Spanje, Italië, China en Polen. Vanaf 20.30 uur zijn er al diverse evenementen op de boulevard, waaronder muziek en dans. Let op de wind: als het windkracht 5 of meer is, gaat het festival niet door, weet Den Haag FM.

Vorig jaar won Nederland:

TENTOONSTELLING // Rolling Stones

nog te zien t/m 7 september, Muzee Scheveningen

Als je dan toch in Scheveningen bent, breng dan een bezoekje aan de Rolling Stones-tentoonstelling over het legendarische optreden dat de band op 8 augustus 1964 gaf in het Kurhaus. Het is dit jaar namelijk precies vijftig jaar geleden dat de band optrad in Scheveningen. In de tentoonstelling wordt nieuw beeldmateriaal van het concert getoond, en je kunt tal van foto’s en ander unieke memorabilia bekijken. Extra speciaal: het Engelse Premier-drumstel, dat speciaal geleverd werd voor drummer Charlie Watts en waar hij alleen die keer op speelde, is ook te zien in de tentoonstelling. Na 48 jaar is het in handen gekomen van Ben Franse, eigenaar van de Scheveningse rock-’n-rollwinkel Bennies Fifties, valt te lezen op de website van het Muzee Scheveningen:

“Ben Franse kocht de drumkit van een Groningse Stonesverzamelaar. Franse was tijdens het concert uitsmijter in het Kurhaus.”

Andere Tijden maakte een documentaire over het optreden:
http://youtu.be/ffxgEH1qOfE

TENTOONSTELLING // Haarlem Vinylstad

vanaf vrijdag 15 augustus t/m 1 maart 2015, Haarlems Historisch Museum

Halverwege de vorige eeuw moest je voor vinyl in Haarlem zijn. Daar bevond zich namelijk het epicentrum van de Nederlandse platenindustrie, en de stad had ook de grootste vinylperserij van Europa, Record Industry. De Haarlemse platenperserij bestaat al zeker veertig jaar en begon als producent voor Artone, CBS en het Sony-label. “De fabriek van Record Industry produceert per jaar zo’n vier miljoen platen op twaalf-inch-elpees of maxisingles, zeven-inch-singles en zelfs weer vinylschijven met de doorsnee van de ouderwetse 78-toerenplaat”, schreef Jan Vollaard onlangs in een artikel over de comeback van vinyl:

“Een rondleiding door de fabriek leert dat het productieproces in veertig jaar niet wezenlijk veranderd is. De mastering van tape of digitale bron, het snijden van de koperen matrijs, het galvanisatieproces, het persen bij 180 graden Celsius uit hompjes (‘pucks’) vinyl en het inhoezen en afkoelen gebeurt allemaal met de grootst mogelijke zorg.”

Om die geschiedenis eer aan te doen toont het Haarlems Historisch Museum vanaf vandaag het verhaal van ‘Haarlem Vinyl Stad’. Kom meer te weten over verhalen van de platenmaatschappijen, de persers, winkels en muzikanten. Er zijn oude platenspelers, uniek vinyl en bijzondere objecten van Haarlemse artiesten te zien en je komt erachter hoe platen eigenlijk worden gemaakt. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de platenbar.

FESTIVAL // Zomerparkfeest

t/m zondag 17 augustus, Julianapark, Venlo, gratis toegang

Niet naar Lowlands? Geen zorgen, hier staat ook acts die in Biddinghuizen spelen: Kensington, Thomas Azier, Larry Gus en Larry and his Flask zijn slechts een paar namen die op het volledige programma staan. Maar wacht, er is meer: zo organiseert de Venlose platenzaak Sounds talkshows en er zijn dj-sets en signeersessies; alle vier de dagen is er filmprogramma van CityCinema te bezoeken; en TedxVenlo organiseert een sprekercompetitie waar zes sprekers hun idee aan een jury en bezoekers kunnen presenteren.

Bekijk de aftermovie van vorig jaar:

FESTIVAL // Lowlands

vrijdag 15, zaterdag 16 en zondag 17 augustus, Biddinghuizen

Nrc.nl/muziek doet het hele weekend verslag van Lowlands. Verwacht weer mooie In Beeld-series en hoogtepuntstukken waarin we je vertellen of Skrillex bijvoorbeeld wel of niet uit zijn ruimteschip neerdaalde. Mocht je nou niet gaan maar wel graag willen volgen of er tijdens de voorspelde regenbuien weer legendarische modderglijpartijen plaatsvinden in Biddinghuizen, dan kan dat weer via de gebruikelijke kanalen die de publieke omroep ons biedt.

Zo neemt 3voor12 weer allerlei concerten op, maar zenden ze ook een boel uit. Enkele namen die al bevestigd zijn: Kensington, Queens of the Stone Age, Triggerfinger, Fink, Blaudzun, Milky Chance en Asteroids Galaxy Tour. Bekijk het spoorboekje om te zien welke act hoe laat wordt uitgezonden.

Verder zendt radiozender 3FM het hele festival live vanaf het terrein uit. Liefhebbers van het VPRO-programma Vrije Geluiden kunnen op Radio 6 terecht voor verslaggeving, en wel op zaterdag en zondag tussen 20-01u. De televisieuitzendingen met Lowlandshoogtepunten op Nederland 3 kun je zaterdag zien om 22.10-00.50u en 1.50-4.00; zondag tussen 22.10-00.15u.

http://youtu.be/hgD-X77NJxs

    • Judith Laanen