Arrestatie voor belagen journalist bij rellen Schilderswijk

Demonstranten worden geblokkeerd door de politie tijdens de 'Mars van de vrijheid' tegen moslimradicalen en anti-semitisme in de Haagse wijken Schilderswijk en Transvaal.
Demonstranten worden geblokkeerd door de politie tijdens de 'Mars van de vrijheid' tegen moslimradicalen en anti-semitisme in de Haagse wijken Schilderswijk en Transvaal. Foto ANP/Bart Maat

De politie heeft zeker één verdachte aangehouden voor de rellen in de Schilderswijk waarbij journalisten werden belaagd. Dat meldt de politie vanmorgen tegenover persbureau Novum.

Een woordvoerder van de politie kan nog geen details geven. Later vandaag wordt naar verwachting meer bekendgemaakt. Bij de demonstratie tegen de islamitische terreurorganisatie IS van afgelopen zondag moest de mobiele eenheid ingrijpen toen een groep agressieve tegendemonstranten voor rellen zorgde. Daarbij werd ook een journalist van De Telegraaf aangevallen en raakte een agent gewond. Zes mensen werden aangehouden.

Demonstraties in Schilderswijk niet meer toegestaan

Demonstraties zijn in de Haagse Schilderswijk voorlopig niet toegestaan. Dat heeft burgemeester Jozias van Aartsen gisteravond gezegd tijdens een spoedvergadering van de gemeenteraad. Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) steunt dit besluit.

Hij heeft ook de steun van het Openbaar Ministerie. “Het spijt mij meer dan ik kan zeggen dat ik dit besluit heb moeten nemen”, aldus Van Aartsen:

“De vrijheid van meningsuiting en in het verlengde daarvan de vrijheid van demonstratie vormen het sluitstuk van een proces van tweehonderd jaar waarin onze democratische samenleving vorm heeft gekregen.”

Van Aartsen, die voortijdig terugkwam van vakantie door ophef over uit de hand gelopen demonstraties in de Schilderswijk, benadrukte dat burgemeesters betogingen alleen kunnen verbieden als de volksgezondheid, het verkeer of de openbare orde in het geding zijn. “Daarnaast kunnen beperkingen worden opgelegd aan de manier waarop kan worden gedemonstreerd”.

De extreemrechtse Nederlandse Volks Unie (NVU) wil op 20 september toch demonstreren in de Haagse Schilderswijk, ondanks het verbod van burgemeester Van Aartsen. Voorzitter Constant Kusters van de NVU wil het verbod voorleggen aan de rechter, zo schrijft de NOS. Volgens Kusters is de onvermijdelijke gang naar de rechter een principekwestie. “Van Aartsen mag de vrijheid van meningsuiting niet beknotten”.

Beperkingen rond haatzaaien waren al aangescherpt

Afspraken met organisatoren over beperkingen waren al gemaakt voorafgaand aan de demonstratie van afgelopen weekend. Zo werd na de eerste demonstratie op 24 juli de route voor een nieuwe betoging aangepast. De beperkingen rond haatzaaien en racisme werden aangescherpt en gezichtsbedekking en ISIS-vlaggen moesten worden geweerd. “Wanneer ze zeggen dat zij zich daaraan houden, moet de demonstratie doorgang vinden”, zei van Aartsen hierover.

Bij de pro-Gaza betoging op 24 juli werden antisemitische leuzen gescandeerd en werd de Hitlergroet gebracht. Aanhoudingen werden er niet verricht. Dat gebeurde pas na bestudering van de beelden door het Openbaar Ministerie. Van Aartsen noemde het gedrag tijdens die demonstratie “verwerpelijk”.