Vanavond deel twee van haar missie

Dafne Schippers (22) is de ster van de Europees kampioenschappen atletiek. Ze won al goud op de 100 meter, vanavond wacht de 200 meter. Haar missie: drie keer goud.

Dafne Schippers tijdens de kwalificatie voor de 200 meter bij de EK atletiek in Zürich, gisteren. Ze plaatste zich overtuigend voor de finale, die vanavond is. Foto AFP

Vanzelfsprekend weet Dafne Schippers dat Fanny Blankers-Koen de grootste Nederlandse sprintster is geweest. Maar dat ze woensdagavond, 64 jaar na dato, in haar voetsporen trad als Europees kampioene op 100 meter, nee dat had ze niet op haar netvlies.

Schouderophalend: „Die cijfers van vroeger ken ik niet, hoor. Ik weet nog net mijn persoonlijke records. Prachtig wat Fanny Blankers-Koen heeft gepresteerd, maar ik ben 22 jaar en bezig met wat er nu gebeurt.”

En dat is in Europa de sprint domineren. Dafne Schippers is het hele seizoen al de snelste vrouw op zowel 100 als 200 meter. In die zin was het logisch dat de Nederlandse atlete op een stormachtige avond in Zürich Europees kampioen werd.

Vanavond is ze de topfavoriet

Deel één van de opdracht die Schippers zichzelf heeft gesteld, is volbracht. Maar ze wil meer. Ze wil drie gouden medailles winnen om de snelste vrouw van Europa te worden.

Deel twee van haar missie is vanavond, om 20.25 uur is de finale van de 200 meter, haar beste sprintnummer. Op die afstand is Schippers’ dominantie dit jaar zo groot dat niemand eraan twijfelt dat ze Europees kampioen wordt.

In het weekeinde moet deel drie van de opdracht voltooid worden: goud op de estafette (4x100 meter). En ook voor dit onderdeel geldt dat Nederland op grond van de Europese ranglijst kampioen gaat worden. Alleen heeft Schippers daarop niet in haar eentje invloed, ze moet het met drie teamgenoten doen. Op die afstand is de garantie op goud minder hard.

Hoewel er in haar scenario nog twee gouden medailles gewonnen moeten worden, heeft Schippers zich via het koningsnummer (de 100 m) internationaal nadrukkelijk geprofileerd als een topsprintster. En dat voor een meerkampster.

Want dat is het Nederlandse multitalent van oorsprong. Pas een maand geleden besloot ze op de EK in Zürich de sprintnummers te verkiezen boven de zevenkamp.

Dat Schippers dit seizoen overhelt naar de sprint heeft te maken met haar progressie. Op de 100 en 200 meter loopt ze al het hele seizoen scherpe tijden in internationale wedstrijden.

Dus dringt zich nu al de vraag op: hoe verder? Schippers heeft altijd uitdrukkelijk gesteld dat ze geen afstand doet van de meerkamp, maar terug uit Zürich kan niet anders of de twijfel moet toeslaan.

De sprint is verleidelijk

De verleiding om voor de sprint te kiezen wordt steeds groter. En zal Schippers die verlokking kunnen weerstaan? In Zürich, nog voor er één meter was gelopen, merkte ze al de effecten van de favorietenrol. Dafne is hot in de internationale pers; ze zuigt de meeste aandacht op.

Schippers voelt zich gestreeld, maar moet erg wennen aan haar rol in de spotlichten. Nu is ze ook niet naïef, want in aanloop naar deze zomer heeft ze haar Engels bijgespijkerd. Ze vond dat haar taalvaardigheid tekortschoot. En een perfectionist wil nu eenmaal geen flater slaan, zelfs niet buiten de baan.

Als sprintster krijgt Schippers opeens een overvloed aan aandacht. Dat kent ze niet als meerkampster. De waardering voor haar veelzijdigheid is groot, maar een atlete telt echt mee als ze de sprint domineert. Zie de status van de Jamaicaanse topsprinter Usain Bolt.

De andere verleiding is het geld. De sprintster Schippers kan aanzienlijk meer verdienen dan de zevenkampster Schippers. Dan praat je al gauw over vele tienduizenden euro’s extra. Het startgeld voor een succesvolle sprintster is riant, de prijzenpot altijd goed gevuld en de bonussen voor titels zeer aanlokkelijk. Schippers is een dief van haar portemonnee als ze haar sprintsuccessen geen vervolg geeft.

Ze is blank, dus een uitzondering

En er is nog een aspect dat Schippers interessant maakt voor wedstrijdorganisatoren: zij is blank. Een uitzondering in de wereld van de sprint, die gedomineerd wordt door donkere atleten. Een blonde sprintster die zich kan meten met de Amerikanen en Jamaicanen, dat is een mooi affiche. Reken maar dat Schippers gewild is.

De cruciale vraag na ‘Zürich’ wordt of Schippers tegen al die verlokkingen bestand is, haar sporthart blijft volgen en terugkeert naar haar geliefde meerkamp. Of is er deze week definitief een nieuw sprintkanon opgestaan?

De keus zal moeilijk worden, want haar nieuwe status voelt aangenaam, ook al moet ze wennen aan de vele verplichtingen van een kampioene. „Ik word overal naar toe gesleept”, sprak ze twee uur naar de wedstrijd. Maar ze klaagde met een vette lach.

    • Henk Stouwdam