Terugkijken: Hoe het succesvolle paard Totilas plotseling verdween

Hij kwam, hij won – en hij verdween. Het Nederlandse dressuurpaard Totilas (bijnaam: Toto) stond tot 2010 bekend als ‘de Messi onder de dressuurpaarden’. Tot hij plotseling aan een Duitser werd verkocht. Wat is er met Totilas gebeurd?

De Duitse ruiter Matthias Rath met Totilas, in juni.
De Duitse ruiter Matthias Rath met Totilas, in juni. Foto EPA / Fredrik van Erichsen

Hij kwam, hij won - en hij verdween. Nadat het succesvolle Nederlandse dressuurpaard Totilas (bijnaam: Toto) in 2010 de Wereldruiterspelen had gewonnen leek iedereen ‘de Messi onder de dressuurpaarden’ te kennen. Tot hij vlak voor de Olympische Spelen in Londen voor 10 à 15 miljoen euro aan een Duitser werd verkocht.

Zijn ruiter Edward Gal was kapot van de verkoop, zei hij in De Wereld Draait Door.

“Tuurlijk had ik liever doorgereden. Het ergste was het verdriet dat je voelt als het paard weggaat. Dat was het ergste.”

De stilte begon. Wat is er met Totilas gebeurd? Tv-maker en paardenliefhebber Annette van Trigt zocht het uit in de docu Totilas: Paard en fenomeen! Van Trigt op Radio 1:

“Totilas is een ongekend fenomeen. Zo’n talent, van een andere planeet. Toen Totilas jong was, liep hij niet door het stro, hij liep over het stro. Toen de jury hem ooit zag op een WK voor jonge paarden maakte hij bewegingen - die kenden ze niet.”

Totilas heeft een ongelooflijke uitstraling, zegt Van Trigt.

“Paarden zijn net mensen, die hebben een karakter. Hij wil het graag voor je doen, hij kijkt de mensen aan. Als hij je niet mag kan je de boom in.”

Bekijk hier de hele docu:

    • Sterre van der Hee