Spampionship houdt mensen alert voor kwaadaardige mail

Beveiligingsbedrijf Sophos classificeert landen die schadelijke e-mails sturen.

None

In 2004 zei Bill Gates dat spam binnen twee jaar tot het verleden zou behoren. Wat zou hij nu denken als hij zijn inbox opent? In de afgelopen tien jaar is spam („vergroot je penis”) niet veel veranderd, maar klinkt het fenomeen minder angstaanjagend dan nieuwe gevaren als zogeheten trojan horses (virussen die zich voordoen als goedaardige programma’s) of ransomware (dat letterlijk gegevens op je computer gijzelt totdat de gebruiker betaalt). Onterecht, vindt Paul Ducklin. Spam en bovengenoemde malware komen volgens de veiligheidsadviseur bij Sophos doorgaans altijd samen. „Kwaadaardige software kan computers overnemen om spam of virussen te versturen. Doorgaans steelt malware ook persoonlijke informatie of houdt toetsaanslagen bij van bijvoorbeeld wachtwoorden.”

Om het publiek op de hoogte te houden van het gevaar van spam houdt het Amerikaanse computerbeveiligingsbedrijf sinds dit jaar elke drie maanden een Spampionship. Hierin worden de twaalf landen bijgehouden die de meeste spam verzenden en de hoeveelheden spam per inwoner. „Deze wedstrijd moet mensen laten nadenken over hun digitale veiligheid en hoe dat de manier waarop anderen naar hun land kijken beïnvloedt”, legt Ducklin uit. „En het is een excuus om het woord Spampionship in de mond te nemen natuurlijk.”

Koploper in het versturen van ongewilde en potentieel schadelijk e-mails is de VS, die tussen de 14 en 24 procent van de wereldwijd verstuurde spam voor zijn rekening neemt. Uit de cijfers van Sophos blijkt dat computergebruikers in Wit-Rusland en Bulgarije het het minst nauw nemen met de veiligheid van hun hardware. Zij sturen per hoofd van de bevolking het meeste spam vanaf hun computer. Sophos houdt de cijfers bij met behulp van geheime e-mailadressen, verspreid op servers in de hele wereld, die nergens staan geregistreerd. „In een perfecte wereld zouden die nul mails ontvangen”, zegt Ducklin. Dat is lang niet het geval, ondanks het positieve denken van Gates.

    • Hans Klis