Opinie

Skip die kruistocht over de loopbrug

Rolinde Hoorntje spot trends en tipt. Ga jij dit weekend niet hipsteren op Lowlands? Dan zijn er nog genoeg andere feestjes.

Jules Deelder leeft nog. Dat wist ik, want ik zag de Rotterdamse nachtburgemeester voorbijkomen op het programma van Blijdorp Festival. Potverdomme, heeft zelfs de dierentuin een eigen festival in Rotterdam? Ja Jules Deelder doet er een kinderfeestje met frieten, kroketten en spuiten bij de zeegnoes.

Of nee, Blijdorp Festival is niet in, maar naast de dierentuin, in het Roel Langerakpark in Rotterdam. Het nieuwe, kleinschalige house- en cultuurfestival komt uit de koker van Contra Music, dat maandelijks een avond organiseert in Perron (de eerste club voorbij het station). En je kunt er gewoon artiesten als Young Marco zien draaien zonder dat je eerst vier uur met vijftigduizend anderen, je inboedel opgebonden op een trolley als een zwerver, in de modder bij Biddinghuizen vastzit.

Ja, iedereen gaat naar Lowlands. Tenminste, zo lijkt het als je de berichtgeving van oude (kranten) en nieuwe (Vice) media rondom Nederlands oudste muziekfestival leest. De hipsters willen erheen omdat het voor hun vrienden nog steeds een mijlpaal is om een uur te mogen draaien in een door Bacardi gesponsorde opwarmtent. De journalisten zijn al sinds het jaar kruis mediapartner van Nederlands oudste festival. En dat maakt dat de ‘betalende bezoeker’ nog steeds gewillig als klapvee opdraaft. Lowlands, daar komt iedereen toch?

Mensen, hallo, er is dit weekend echt meer te doen dan Lowlands. Kranten worden gemaakt door hoger opgeleide blanken die schrijven over onderwerpen die de doelgroep – henzelf – interesseren. Maar, met twee dagen stortregen, logistieke knelpunten waarbij zwarte zaterdag verbleekt en kosten gelijk aan een weekend Parijs, klinkt een eendaags alternatief op zaterdag zo gek nog niet.

Want denk je maar in: je telefoon begeeft het na vijf uur en het oplaadpunt is drukker dan de apenrots. Iemand terugvinden op het terrein lukt niet. Standaard kom je wel je met gekleurde elastiekjes macramëende achternichtje tegen, de klasgenoot die je ongewild herkent of vrouwen van midden twintig met een Pull & Bear-festivaloutfit en hetzelfde probleem. Alleen hebben zij te veel sociale wenselijkheid om stug door te lopen op zo’n moment. Jammer. Vooral voor jou. Tien jaar verloren tijd en dertig minuten verder zijn zij weer ‘bij’ en ben jij al halverwege het optreden van je favoriete artiest. Alsof je in de bioscoop achter iemand met een bontmuts bent gaan zitten. Je wilt je geld terug.

Tuurlijk, er zijn ook hoogtepunten op Lowlands. Je kunt er netwerken voor drie, het hele Tinder-, Lexa- en Pepper-bestand loopt los rond en Snoop Dogg komt. Maar het moet bevrijdend zijn niet met de massa mee te gaan. Je gaat zaterdagavond toch ook niet eten bij McDonald's?

Daarom hierbij drie verse alternatieven voor de zaterdagmiddag. Want dan schijnt de zon wel.