Rutte: voor antisemitisme is in Nederland geen plaats

Premier Mark Rutte tijdens de herdenking bij het Indisch Monument van de Japanse capitulatie, die na afloop van de ministerraad plaatsvond.
Premier Mark Rutte tijdens de herdenking bij het Indisch Monument van de Japanse capitulatie, die na afloop van de ministerraad plaatsvond. Foto ANP/Koen van Weel

In Nederland is voor antisemitisme geen plaats, zo verklaarde premier Mark Rutte vanmiddag tijdens zijn persconferentie, volgend op de eerste ministerraad na het zomerreces. Dit deed Rutte naar aanleiding van demonstraties in de Haagse Schilderswijk die afgelopen weekend uitliepen op rellen en arrestaties.

Rutte gaf aan dat iedereen binnen de kaders van de wet het recht heeft om te demonstreren, maar, ze zegt de premier: “als je in dit land over de scheef gaat, word je hard aangepakt”. Het kabinet verwerpt iedere vorm van discriminatie en racisme, aldus Rutte.

“Ik vind het verschrikkelijk dat dit soort extremistische denkbeelden in Nederland bestaan. We zullen allemaal hard moeten werken om te zorgen dat deze denkbeelden worden weggenomen.”

Voorlopig geen demonstraties toegestaan in Schilderswijk

De Haagse gemeenteraad heeft volgens de premier met brede steun ingestemd met het besluit van de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen om in te grijpen in de situatie. De burgemeester besloot demonstraties in de Haagse Schilderswijk voorlopig niet meer toe te staan. Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) steunde dit besluit.

Van Aartsen, die voortijdig terugkwam van vakantie door ophef over uit de hand gelopen demonstraties in de Schilderswijk, benadrukte dat burgemeesters betogingen alleen kunnen verbieden als de volksgezondheid, het verkeer of de openbare orde in het geding zijn.

demonstratie tegen IS liep uit de hand

Bij de demonstratie tegen de islamitische terreurorganisatie IS van afgelopen zondag moest de mobiele eenheid ingrijpen toen een groep agressieve tegendemonstranten voor rellen zorgde. Daarbij werden ook enkele journalisten aangevallen en raakte een agent gewond. Zes mensen werden aangehouden.