Grenswachten Oekraïne inspecteren Russisch hulpkonvooi

Het hulptransport rijdt langs 28 kilometer van de grens met Oekraïne. Russische voertuigen sloten vandaag bij het konvooi aan.
Het hulptransport rijdt langs 28 kilometer van de grens met Oekraïne. Russische voertuigen sloten vandaag bij het konvooi aan. Foto AP / Pavel Golovkin

Een dozijn Russische militaire voertuigen heeft zich bij het hulpkonvooi aangesloten dat op weg is naar Loegansk. Dat meldt persbureau AP. Oekraïense grenswachten hebben zich inmiddels over de grens begeven om het konvooi te inspecteren. De vrees aan Oekraïense zijde is dat de trucks naast hulpgoederen ook wapens bevatten voor de separatisten.

Volgens het Oekraïense persbureau Interfax wordt het transport nu ook geïnspecteerd door medewerkers van het Rode Kruis en de OVSE. Oekraïne heeft eerder gedreigd dat het konvooi het land niet in mag als het niet geïnspecteerd wordt. De regering noemde het hulptransport een ‘cynische daad’. Het konvooi is nu een paar dagen onderweg en bleek gisteren ineens de koers gewijzigd te hebben in de richting van Rostov en te rijden naar een grensovergang (Izvarino) die in door de separatisten gecontroleerd gebied ligt.

NRC-redacteur Hubert Smeets schreef gisteren in de krant dat het konvooi eerder een route zou kiezen via de grens tussen Belgorod en Charkov, waar Oekraïne de grens wel controleert:

Het politieke pr-voordeel van deze noordelijke route zou zijn geweest dat het konvooi van circa 260 witte trucks als een soort corso door het merendeels Russisch-sprekende noordoosten van Oekraïne zou zijn gereden. De Russische organisatoren van de humanitaire missie, die eergisteren bij de start in een voorstad van Moskou door orthodoxe popes met wijwater werd gezegend, hoopten vermoedelijk dat het konvooi dan zou mobiliseren tot aanhankelijkheidsbetuigingen langs de autoweg tussen Charkov en Loegansk in de Donbass.

Maar kennelijk werd besloten toch van deze route af te wijken. BBC-verslaggever Steve Rosenberg volgt het konvooi en meldt op Twitter dat de pers eerder werd weggehouden bij de vrachtwagens. Maar deze morgen krijgt de pers een rondleiding langs de trucks:

Twitter avatar BBCSteveR Steve Rosenberg Picked a lorry. They opened it up. What was inside? Drinking water. Also saw condensed milk & buckwheat.

Militaire voertuigen bij colonne

Bij het konvooi hebben zich inmiddels militaire jeeps gevoegd. Maar gisteren meldden verschillende journalisten dat Russische pantservoertuigen Oekraïne in reden. Het blijft dus enigszins onduidelijk.

Russische militairen bij Kamensk-Shakhtinsky in de regio Rostov. Een dozijn militaire voertuigen begaf zich naar de grens om zich aan te sluiten bij het hulpkonvooi. Foto Reuters / Maxim Shemetov

Oekraïne maakte gisteren bekend dat het overigens zelf ook hulpgoederen stuurt naar het gebied waar een humanitaire catastrofe dreigt door de aanhoudende gevechten tussen het leger en de pro-Russische separatisten. Het gaat om vijftien trucks die 240 ton aan goederen vervoeren. De trucks zullen vanuit Kiev, Charkov en Dnjepropetrovsk naar Loegansk rijden

    • Anouk Eigenraam