Rellen in Pakistan na beschieting op voertuig oppositieleider

In de Pakistaanse stad Gujranwala zijn vanmorgen rellen uitgebroken nadat er met vuurwapens in geschoten op de auto van oppositieleider Imran Kahn, die vandaag een groep van duizenden betogers voorgaat in een mars om het aftreden van premier Nawaz Sharif te eisen.

Pakistaanse agenten bewaken het gebied dat aanhangers van oppositieleder Kahn vandaag zullen passeren tijdens hun mars naar Islamabad.
Pakistaanse agenten bewaken het gebied dat aanhangers van oppositieleder Kahn vandaag zullen passeren tijdens hun mars naar Islamabad. Foto AFP/Farooq Naeem

In de Pakistaanse stad Gujranwala zijn vanmorgen rellen uitgebroken nadat er met vuurwapens werd geschoten op de auto van oppositieleider Imran Kahn, die vandaag een groep van duizenden betogers voorgaat in een mars om het aftreden van premier Nawaz Sharif te eisen.

Kahn is ongedeerd volgens een woordvoerder, alleen het voertuig is geraakt. Het konvooi werd aangevallen door een bende die met stenen gooide, en de politie greep niet in, aldus de zegsvrouw. De lokale bevolking verscheurt openlijk posters van de partij van Kahn, en gaat op de vuist met zijn aanhangers. In de hoofdstad en langs de route van de mars vanuit Lahore zijn duizenden politieagenten op de been.

Volgens Kahn pleegde Sharif verkiezingsfraude

Volgens de betogers die vandaag deelnemen aan de georganiseerde mars, pleegde Sharif verkiezingsfraude. Kahn is voorzitter van de op twee na grootste partij in het Pakistaanse parlement, Pakistan Tehreek-e-Insaf. Gisteren vertrok ook al een mars, vergelijkbaar in omvang, onder leiding van Tahrir-ul-Qadri, een geestelijke.

De groep legt dezelfde route van ruim driehonderd kilometer af naar Islamabad. De betogers willen daar het ontslag eisen van Sharif. Deze eis is opvallend, zo schrijft de buitenlandredactie vanmorgen in nrc.next, want Sharifs aantreden, een jaar geleden, markeerde juist de eerste democratische machtsoverdracht in een land dat een lange historie van militaire staatsgrepen heeft.

    • Annemarie Coevert