Premier India haalt hard uit: ‘Elke verkrachter is iemands zoon’

Premier Modi hield zich lang stil over de verkrachtingen. Vanmorgen toonde hij zijn emoties tijdens een speech.

„We buigen onze hoofden in schaamte als het over de verkrachtingen gaat. We vragen bezorgd waar onze dochters ’s avonds heen gaan, maar vragen we het ooit aan onze zoons? Elke verkrachter is uiteindelijk iemands zoon.”

Narendra Modi, India’s nieuwe premier, heeft zich onomwonden uitgesproken over de verkrachtingsschandalen die in India en daarbuiten tot grote ophef leiden. Toen vlak na Modi’s overwinning twee nichtjes op het platteland werden verkracht en opgehangen aan de takken van een mangoboom, vroegen veel Indiërs zich af waarom de premier zich stilhield. Modi was druk met het op de rails krijgen van de economie, was het verweer uit regeringskringen.

Vanmorgen, tijdens de belangrijkste toespraak van het jaar, gehouden vanaf het Rode Fort ter ere van de viering van India’s 68ste Onafhankelijkheidsdag, toonde de premier zijn emoties. „Kijk eens naar onze sekse-verhouding. Wie heeft die zo uit balans gebracht? Niet God. Het doden van dochters in de baarmoeder is een smet op het 21ste-eeuwse India”, sprak hij met donderende stem en opgeheven arm. Door het aborteren van ongewenste vrouwelijke foetussen (een verboden praktijk) worden in India slechts 940 meisjes geboren voor elke duizend jongetjes.

Modi’s speech werd op sociale media en in de pers zeer positief ontvangen. In tegenstelling tot zijn voorgangers stond Modi niet achter een scherm van kogelvrij glas en sprak hij uit het hoofd, levendig en energiek. De premier zette in de toespraak zijn hervormingsprogramma kracht bij. Hij verkondigde het opdoeken aan van Planningscommissie, een socialistische relikwie. „Kom, produceer in India”, riep hij „de wereld” op. „Wij hebben de vaardigheden en het talent.” Modi wil in tien jaar tijd van India een industrieel productieland maken dat China naar de kroon steekt.

    • Joeri Boom