CIDI: portret van een van een machtige lobby

De Gaza-oorlog ligt weer stil, maar de pr-oorlog tussen Hamas en Israël gaat altijd door. Ook in Nederland, bleek vorige week nog. ‘Geen excuus voor Jodenhaat’, stond toen in een paginagrote advertentie in De Telegraaf. Bekende Nederlanders als Peter R. de Vries en Louis van Gaal spraken zich daarin uit tegen antisemitisme. Wie de advertentie betaalde? Het CIDI, de Joodse belangenbehartiger in Nederland. In een kantoor op 5 minuten lopen van de Tweede Kamer strijden 7,5 fte en twaalf vrijwilligers al jaren voor de Israëlische zaak. De lobbygroep onderhoudt goede banden met politici, vooral de VVD, en wordt gezien als een van de meest effectieve en professionele lobbygroepen in Nederland. Hoe wordt de lobby van het CIDI gevoerd? En wat is zijn invloed? lees meer op pagina 8 en 9