Onderzoek OM naar MH17 is ‘grootste ooit’

Het strafrechtelijk onderzoek naar de ramp met vlucht MH17 is, voor zover bekend, het grootste ooit in de Nederlandse geschiedenis. Dat meldt het Openbaar Ministerie.

Het OM heeft een tiental officieren op de zaak gezet. Hoofddoel van het strafrechtelijk onderzoek is het vaststellen van de toedracht en het achterhalen van de daders. Tweehonderd rechercheurs vanuit verschillende disciplines voeren het onderzoek uit. Dit zijn alleen Nederlandse rechercheurs.

Het onderzoek naar de vliegramp gebeurt in samenwerking met andere getroffen landen. Het Nederlandse OM heeft het voortouw genomen. Volgens een woordvoerder van het OM gaat de samenwerking vooral om informatieoverdracht.

De rampplek in Oekraïne is op dit moment niet toegankelijk. De repatriëringsmissie die gaande was, werd vorige week gestaakt omdat de plek te onveilig is. Toch is het strafrechtelijk onderzoek volgens het OM al volop aan de gang. Hoe dat er precies uitziet wil het OM niet zeggen.

Ook de Onderzoeksraad voor de Veiligheid doet nog steeds onderzoek naar de ramp. Zij richten zich op de oorzaak van de crash. De onderzoekers hebben de afgelopen maand informatie vergaard uit radarbeelden, satellietfoto’s, gegevens van de luchtverkeersleiding en de zwarte dozen. Het rapport met voorlopige bevindingen wordt mogelijk eind augustus gepresenteerd.