‘Oekraïense troepen verwoesten Russische militaire voertuigen’ - Rusland ontkent

Oekraïense soldaten hebben pauze na een operatie in Loegansk.
Oekraïense soldaten hebben pauze na een operatie in Loegansk. AP / Sergei Grits

Oekraïense troepen hebben vannacht gepantserde Russische militaire voertuigen verwoest nadat ze vannacht de grens over gingen. Dat staat op de presidentiële website van Oekraïne. De Russische minister van Defensie ontkent echter.

Op de website staat dat Petro Porosjenko tegen de Britse premier Cameron zei dat de Oekraïense artillerie-eenheid een deel van het Russische militaire materieel heeft vernietigd. Het zou gaan om een “significant” deel van de Russische gewapende colonne dat de grens overstak. Een woordvoerder van het Oekraïense leger heeft uitspraken gedaan met dezelfde strekking.

Update 19.19 uur: Het Russische ministerie voor Defensie ontkent dat Oekraïense troepen Russische militaire voertuigen zou hebben verwoest. Volgens Rusland zijn er helemaal geen militaire troepen de grens over gegaan.

NAVO bezorgd over berichten

De NAVO zei eerder vandaag ook al bezorgd te zijn over berichten van Russisch materieel dat vannacht naar Oekraïne zou zijn verscheept. Twee Britse kranten melden dat op basis van ooggetuigen. De Litouwse minister van Buitenlandse Zaken zei het vandaag ook, voorafgaand aan het spoedoverleg met zijn Europese collega’s. Hij zei dat het om “zeventig stuks militair materieel” uit Rusland gaat dat de grens zou zijn gepasseerd.

Rusland: Oekraïne verstoort humanitaire missie

Volgens Rusland probeert Oekraïne de humanitaire missie van Rusland te verstoren. Rusland roept nogmaals op tot een wapenstilstand in de regio zodat de hulpgoederen kunnen worden afgeleverd. In een verklaring stelt het ministerie van Buitenlandse Zaken:

“We vragen aandacht voor de sterke intensivering van militaire actie door Oekraïense troepen, met het klaarblijkelijke doel het humanitaire konvooi te stoppen dat, in overeenstemming met Kiev, de Russisch-Oekraïense grens oversteekt.”

Oekraïne twijfelt echter of het konvooi, dat uit zo’n driehonderd vrachtwagens bestaat, alleen hulpgoederen vervoert.

VN: onmiddellijke de-escalatie nodig

De gebeurtenissen laten zien dat er een snelle en vreedzame oplossing nodig is voor het conflict, laten de VN weten in een verklaring. “We zijn op de hoogte van de berichten uit Oekraïne, die we niet onmiddellijk kunnen verifiëren. We zullen de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten houden.”

    • Mirjam Remie