Nu 127 slachtoffers vlucht MH17 geïdentificeerd

Bloemen en knuffels bij de Korporaal van Oudheusdenkazerne in Hilversum. Foto ANP / Bart Maat

Deze week zijn in totaal 62 slachtoffers van de rampvlucht MH17 geïdentificeerd. Daarmee komt het totale aantal geïdentificeerde slachtoffers op 127, zo melden de samenwerkende ministeries.

Van de 62 slachtoffers die deze week geïdentificeerd zijn hebben er 47 de Nederlandse nationaliteit. Op verzoek van de ambassades van de betrokken landen wordt niet bekendgemaakt welke nationaliteit de niet-Nederlandse slachtoffers hebben.

Forensisch experts moeten meer dan zevenhonderd dossiers van lichaamsresten ‘matchen’ met een naam van een MH17-slachtoffer. De experts slapen op de Korporaal van Oudheusdenkazerne in Hilversum. Arie de Bruijn, teamleider van het Landelijk Team Forensische Opsporing (LTFO), vertelde vorige week tijdens een persconferentie in Bunnik dat de forensisch experts drie fases onderscheiden: de gebitsanalyse, de analyse van vingerafdrukken, en dna-analyse. Het team is inmiddels bezig met de dna-fase; het matchen van dna-stalen van slachtoffers met die van nabestaanden. De Bruijn hoopt dat in september via dna veel meer slachtoffers geïdentificeerd zijn.

Bij de vliegramp met de MH17 boven Oekraïne kwamen 298 mensen om het leven, onder wie 196 Nederlanders. Voor hen is een aanvraag voor een overlijdensakte ingediend bij de rechtbank Den Haag, ook al is niet iedereen geïdentificeerd.

    • Marije Willems