Nieuwe premier Irak roept inwoners op eensgezind op te treden

Archieffoto van Haider al-Abadi, de nieuwe premier van Irak.
Archieffoto van Haider al-Abadi, de nieuwe premier van Irak. AP / Hadi Mizban

Haider al-Abadi, de nieuwe premier van Irak, roept op zijn Facebookpagina alle Irakezen op om gezamenlijk en eensgezind de ‘gevaarlijke uitdagingen voor het land’ tegemoet te treden. Dat schrijft persbureau Reuters vanmiddag.

De komende tijd wordt zwaar, aldus al-Abadi. Hij wil en kan naar eigen zeggen geen onrealistische beloftes doen, maar hij moedigt zijn volk aan om samen te werken om het land sterker te maken dat verwikkeld is in een sektarische burgeroorlog.

Gisteren trad de vorige premier Nouri al-Maliki af, onder druk van diverse kanten. de Iraakse president Fouad Massoum passeerde hem eerder deze week door Al-Abadi te vragen een nieuwe regering te vormen. De Iraakse Nationale Shi’itische Alliantie, waar de partij van Al-Maliki deel van uitmaakt, droeg Al-Abadi maandag al voor als nieuwe premier.

Steun voor al-Abadi uit Amerika en Europa

De Europese buitenlandchef Catherine Ashton, die de vergadering voorzit, zei blij te zijn met de aanstelling van de Iraakse premier Haider al-Abadi. Ashton sprak de hoop uit dat hij de politieke stabiliteit in Irak kan herstellen en een antwoord kan vinden op de humanitaire crisis.

President Obama hamerde al een tijdje op het belang van een regering van nationale eenheid om Irak te redden. Al-Abadi was vanuit Washington al gefeliciteerd met zijn nieuwe baan, een indicatie dat de wissel op instemming van de VS kan rekenen. Al-Maliki had de steun van de VS al lang verloren.

Maliki was sinds 2006 premier van Irak. Hij was een uitgesproken tegenstander van Saddam Hoessein – hij bestreed hem als balling in Syrië – en werd oorspronkelijk gesteund door de Amerikanen. Maar in de acht jaar van zijn premierschap profileerde hij zich telkens als onverzoenlijke tegenstander van de sunnitische minderheid in Irak. Zo liet hij het leger hard optreden tegen sunnitische demonstranten, ook als hun protesten vreedzaam waren.