Nieuw bewijs: ebola-epidemie is groter dan gedacht

De uitbraak van ebola is niet onder controle en het aantal patiënten neemt toe. Guinee scherpt de maatregelen aan.

Er zijn veel meer ebolapatiënten en -doden dan de officiële cijfers zeggen. Medewerkers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in de landen waar de uitbraak heerst, hebben daar bewijs voor, zo heeft de WHO gisteren meegedeeld. Er is eerder onenigheid geweest tussen de WHO en de regering van Sierra Leone over het aantal slachtoffers.

Volgens de WHO is de uitbraak niet onder controle en neemt het aantal patiënten nog steeds toe. Dat geldt voor Sierra Leone, Guinee en Liberia. Alleen in Nigeria zijn geen nieuwe patiënten gevonden, na de beperkte verspreiding van het virus door contact met een reiziger die ziek uit Liberia kwam. De WHO organiseert veel meer internationale hulp voor de getroffen landen. In de getroffen gebieden brengt de organisatie nu precies in kaart waar ziektehaarden zijn en waar de besmetting nog doorgaat. Daar gaan artsen en verpleegkundigen heen en worden eventueel noodhospitalen opgezet.

Er wonen nu ongeveer een miljoen mensen in afgesloten gebieden waar ziektehaarden bestaan. Daar mogen geen mensen in en uit, om te voorkomen dat besmette mensen zich verplaatsen. Het zijn ouderwetse quarantainemaatregelen die eigenlijk, minder grofmazig, al eerder hadden moeten worden toegepast om de infectieziekte de kop in te drukken.

Het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties spreekt zijn voorraden aan om de mensen die in afgesloten gebieden wonen, van voedsel te voorzien.

De regering van Guinee, waar de uitbraak in februari begon, heeft gisteren de medische noodtoestand uitgeroepen. Mensen die ervan worden verdacht met ebola te zijn besmet, mogen hun huis niet meer uit. Wie de regels overtreedt, zei president Alpha Conde in een radiotoespraak, „zal de macht van de wet voelen”. Dat meldt de BBC. Lichamen van overledenen mogen niet meer naar andere steden worden vervoerd en de controles aan de grens worden geïntensiveerd.

De WHO oefent druk uit op vliegtuigmaatschappijen en buitenlandse regeringen om het vliegverkeer naar de getroffen landen door te laten gaan. Isolering van de landen zou betekenen dat hulpverleners er niet meer kunnen komen, zegt de WHO. Kenya Airways heeft daarom besloten vluchten op Guinee, Sierra Leone en Liberia niet te schrappen, ondanks druk van Keniase medische autoriteiten. Het risico om tijdens een vlucht door een ebolapatiënt besmet te raken is vrijwel nihil, zegt de WHO. Ook zijn ebolapatiënten te ziek om te reizen.